Είναι γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις δύσκολες ημέρες τους. Σε αυτές τις ημέρες και στιγμές πίεσης αναζητούμε έναν τρόπο αποφόρτισης που για τον καθένα είναι διαφορετικός.
Αυτό εξετάζει σήμερα Σάββατο η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας Vita» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη τη Μάρα Δαρμουσλή.
Τι είναι τα συναισθηματικά υποκατάστατα τα οποία έρχονται για να μας δείξουν ότι δεν βιώνουμε τα συναισθήματά μας, ψάχνοντας άλλους τρόπους για να τα αισθανθούμε;
«Αν πάρω κάποια μεγάλη επαγγελματική απογοήτευση, στεναχώρια και έχω κάνει και μεγάλη προετοιμασία και πείνα, θα του δώσω του παγωτού να καταλάβει», λέει το γνωστό μοντέλο και ηθοποιός.
«Αν πρέπει να αποφορτιστώ άμεσα, το κινητό είναι που θα έρθει άμεσα για να δημιουργήσει μια σπηλιά, μια απομόνωση».
«Ένδειξη ότι έχουμε ένα έλλειμμα στη διαχείριση»
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Σμαράγδα Χρηστάκη, τονίζει:
«Οι άνθρωποι που ψάχνουν αυτά τα δεκανίκια… σίγουρα πυροδοτούνται πιο εύκολα αυτά σε δύσκολες στιγμές τους. Αυτά τα δεκανίκια είναι μια ένδειξη ότι έχουμε ένα έλλειμμα στη διαχείριση, δηλαδή δυσκολευόμαστε πολύ να διαχειριστούμε το συναίσθημά μας, καταστάσεις στρεσογόνες ή πιεστικές στη ζωή μας».
«Δεν έχει να κάνει με αποτυχία ή επιτυχία, έχει να κάνει με ελλιπή διαχείριση του συναισθήματος. Όταν έχεις έλλειψη στη διαχείριση, την έχεις σε όλους τους τομείς τους συναισθηματικούς. Δεν είναι απαραίτητο να μας συμβεί κάτι πολύ άσχημο. Και η ένταση στη χαρά μπορεί να το φέρει αυτό», συμπληρώνει.
Για το συναισθηματικό φαγητό λέει:
«Είναι σαν να έχουμε δύο φαύλους κύκλους διαφορετικούς οι οποίοι μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλον. Ο ένας έχει να κάνει όντως με το φαγητό γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής σίγουρα έχουν μια καταπίεση στον εαυτό τους σε σχέση με το πότε θα φάνε άρα στερούνται τροφής. Αυτός ο φαύλος κύκλος της στέρησης έρχεται και ξεσπάει κάποια στιγμή στο θα φάω γιατί πεινάω οπότε θα πέσω με τα μούτρα. Το άλλο έχει να κάνει με το συναίσθημα, ότι ξυπνάω με μια ιδέα το πρωί με το ποια είμαι, τι πρέπει να κάνω, πώς θα με δουν οι άλλοι. Μέσα στην ημέρα αυτή η σκέψη, ανάλογα το τι κάνω σε σχέση με το φαγητό, εντείνεται ή είναι σε ύφεση. Όσο εντείνεται και εντείνεται και η πείνα μου, έρχονται και τέμνονται οι δύο κύκλοι και έρχεται το εξωφαγικό και εκεί συναντώνται».
Πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας;
Η κα Χρηστάκη απαντά.