Πολιτική κόντρα προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκαλεί διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιορίζει τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
«Έχοντας βεβαρημένο παρελθόν με το σκάνδαλο υποκλοπών και ενώ είστε ακόμα υπό έρευνα από Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για Predator, περνάτε το άρθρο 32 του ν/σ που παίρνετε αρμοδιότητα για ασφάλεια δικτύων και τις δίνετε εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας», δήλωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.
«Το άρθρο 32 διαμορφώνει άλλη διάθεση πολιτική δική μας. Θα το δούμε, περιμένουμε και τη τοποθέτησή σας, αλλά να ξέρετε είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα που μας προβληματίζει», είπε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας.
Τα κόμματα καταγγέλλουν πως στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου για την κυβερνοασφάλεια, καταργούνται αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε ελέγχους παρόχων δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και στην επιβολή προστίμων.
«Η νέα αυτή αρχή με τη δομή αυτή και αρμοδιότητες, αποτελεί βήμα στην ενίσχυση επιτελικότητας εχθρικού επιτελικού αστικού κράτους», είπε ο βουλευτής ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
«Όλα έγιναν από κοινό κέντρο. Με ευθύνη Κυριάκου Μητσοτάκη έδιωξε Δημητριάδη θεωρώντας ότι έκλεισε η υπόθεση αλλά δεν έκλεισε. Η διάταξη έρχεται με σχεδιασμό Μαξίμου», είπε ο βουλευτής ΝΕΑΡ Νάσος Ηλιόπουλος.
«Μια κυβέρνηση που έχει ταυτιστεί με την παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας και του απόρρητου των επικοινωνιών», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Απαντώντας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά στον απόρρητο χαρακτήρα των επικοινωνιών, αλλά την κυβερνοασφάλεια που αφορά την προστασία στο διαδίκτυο.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα.