Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το εξαφανισμένο βίντεο που έδειχνε τι φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχία πριν εκείνη ξεκινήσει το μοιραίο ταξίδι του θανάτου και στα Τέμπη συγκρουστεί με το γεμάτο κόσμο τρένο.
Την ώρα που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα με αφορμή την αποκάλυψη του in. gr, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί με τα χαμένα βίντεο, που αφορούν στην πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας, συγγενείς, δικηγόροι και πραγματογνώμονες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εστίασαν στα λάθη και τις παραλείψεις των Αρχών κατά την διάρκεια της σχεδόν διετούς έρευνας, από το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε την ζωή σε 57 ψυχές.
Τα βασικά τους ερωτήματα ήταν τρία:
-Τι προκάλεσε την έκρηξη και την φωτιά;
-Γιατί μπαζώθηκε ο χώρος ερευνών;
-Και τι συνέβη με το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας;
«Για μας μείζον ζήτημα είναι, το τι προκάλεσε την έκρηξη και την φωτιά μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών γιατί είναι βέβαιο πλέον, ότι υπήρξαν απροσδιόριστος αριθμός επιβατών, οι οποίοι επιβίωσαν της σύγκρουσης και έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά», είπε ο πατέρας θύματος και δικηγόρος, Αντώνης Ψαρόπουλος.
«Εκκρεμεί το σοβαρό ζήτημα της λήψης του βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας»
«Είναι αυτονόητο ότι εκκρεμεί το σοβαρό ζήτημα της λήψης του βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Ένα ζήτημα κομβικό το οποίο αν από την πρώτη στιγμή είχε εξεταστεί νομίζω θα είχε λύσει πολλά πρακτικά ζητήματα όσον αφορά το φορτίο», είπε ο δικηγόρος οικογένειας θυμάτων, Βασίλης Χαρτόπουλος.
«Καταστράφηκαν τα δείγματα πριν μπει το αντίστοιχο χαρτί στη δικογραφία. Όταν εμείς λάβαμε το αντίγραφο της δικογραφίας και είδαμε ότι τα δείγματα είχαν ήδη καταστραφεί, ήταν πλέον αργά να κάνουμε προσφυγή», ανέφερε ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός πραγματογνώμονας οικογενειών.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η απώλεια του οπτικού υλικού που αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία»
Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τραγικής υπόθεσης χαρακτήρισαν το χαμένο υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο για μένα στη διερεύνηση της υπόθεσης είναι η απώλεια του οπτικού υλικού που έχει να κάνει με την εμπορική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε στο χρόνο που έπρεπε. Έγινε με σημαντική καθυστέρηση. αυτό έχει ως συνέπεια πρακτική να επαναγράφονται οι σκληροί δίσκοι όλων των σταθμών που διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία 6 και 7 μήνες», είπε ο πατέρας θύματος και δικηγόρος, Αντώνης Ψαρόπουλος.
«Η εισαγγελέας έρχεται μετά από 1,5 χρόνο και λέει ερευνήστε γιατί ακόμα από μια πτυχή της ανάκρισης φαίνεται ότι κάποιος έχει βάλει πράγματα κάτω από το χαλί», είπε ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος οικογένειας θυμάτων
Κόντρα για την εισαγγελική παρέμβαση
«Πυρά» για την εισαγγελική παρέμβαση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει θετική εξέλιξη κάθε περαιτέρω έρευνα.
«Δεν σχολιάζουμε υπό εξέλιξη δικαστική υπόθεση. Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Αν η δικαιοσύνη απορρίψει μια σειρά από θεωρίες, όλοι αυτοί που εμπορεύονται αυτές τις ειδήσεις και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, θα ζητήσουν συγγνώμη;», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος. Μαρινάκης.
«Η αλήθεια θα επικρατήσει, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση με πρόωρα και πρόχειρα πορίσματα ή με τον διορισμό εκλεκτών στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να κρύψει τις ευθύνες της», είπε ο τομεάρχης υποδομών ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα για ποιο λόγο είναι μόνο μερική η κάλυψη του υλικού που έχει δοθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. () Πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο η εταιρεία διαχείρισης των καμερών στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε το υλικό», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ.
«Aποτελεί μία ακόμα απόδειξη, μαζί με το εσπευσμένο μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος, για σοβαρές και εσκεμμένες καθυστερήσεις στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και για απόπειρα συγκάλυψης με ευθύνη της κυβέρνησης», ανέφερε το ΚΚΕ.
«Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι, αντί για άπλετο φως, για το οποίο είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, έχει πέσει βαθύ σκοτάδι», δήλωσε η Νέα Αριστερά.
Η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός.