Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία.
Για τα απογευματινά χειρουργεία μίλησε η κ. Παγώνη.
«Είναι 37,500 χιλιάδες. Θα ξεκινήσουν από το ταμείο ανάκαμψης. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές αναμονές – πχ για ένα γενικό χειρουργείο είναι 3-4 μήνες, αν είναι εξειδικευμένο τα πράγματα αλλάζουν και φτάνει στον χρόνο. Τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτά τα χειρουργεία που δεν πληρώνει ο ασθενής, ωστόσο έχουμε τονίσει στον υπουργό ότι πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, με προσωπικό για να μπορούν να «τρέχουν» αυτά τα χειρουργεία. Οι ασθενείς ειδοποιούνται από την λίστα που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο, και αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη αναμονή, αυτός προηγείται και πάει πρώτος. Κάποιος που περιμένει 8 μήνες και δεν υπάρχει κάποιος που περιμένει 9 μήνες, προηγείται. Υπάρχει επιτροπή χειρουργείου και υπάρχει και μια άλλη επιτροπή που ελέγχει το σύστημα και το πετάει και ελέγχεις ποιος είναι και ποιος όχι. Δεν μπορείς να μπεις «ενδιάμεσα»», είπε αρχικά.
«Αρχίσαμε χθες ανά νοσοκομείο και κάθε νοσοκομείο κάνει έναν πίνακα. Αυτή την στιγμή στο «Γ. Γεννηματά» αυτόν τον μήνα έχουν βάλει περίπου 38 χειρουργεία. Τα πρωινά γίνονται κανονικά. Τις μέρες που θα κάνουν τα απογευματινά, δεν θα κάνουν τα πρωινά. Κάθε μήνα δεν μπαίνουν χειρουργεία στα νοσοκομεία συνέχεια. Άρα τις μέρες που θα είναι τα απογευματινά, θα μπει άλλη ομάδα να χειρουργήσει, δεν μπορεί που γιατρός να είναι 20 ώρες στο χειρουργείο», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.
Δρ. Ιωάννης Λύρας: «Θα αποτύχει στο τέλος αυτό το σύστημα»
Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Ιωάννης Λύρας μίλησε για τα απογευματινά χειρουργεία.
«Θεωρώ ντροπή, το ΕΣΥ να μην μπορεί να απορροφήσει γενικότερα, διαχρονικά από την δημιουργία του, τα χειρουργεία που χρειάζονται κάθε φορά οι ασθενείς και που υπάρχει ιατρική ένδειξη. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι πρέπει να απορροφηθούν αυτοί που περιμένουν είναι αλήθεια, όμως πιστεύω ότι ο τρόπος που επιλέχθηκε είναι λανθασμένος. Είναι πρόσκαιρο και κατά την γνώμη μου θα αποτύχει στο τέλος αυτό το σύστημα, ωστόσο πρέπει να δοκιμαστεί».