Η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που αφορά τον αστυνομικό της Βουλής.
Καθημερινές είναι οι αποκαλύψεις για τις αρρωστημένες πράξεις του αστυνομικού που υπηρετούσε στη Βουλή και που -σύμφωνα με την επίσης αστυνομικό σύζυγό του, έδερνε την ίδια και κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά τους.
Η γυναίκα, έχει καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι ο αστυνομικός την εξανάγκαζε με σωματική βία να προβαίνει σε ασελγείς πράξεις στα ανήλικα παιδιά τους ενώ αυτός παρακολουθούσε.
Επίσης στις νοσηρές και αρρωστημένες ορέξεις του, ο κατηγορούμενος ενέπλεκε όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα τρία κορίτσια, το αγόρι και τη μητέρα τους.
Η πρώτη καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2024.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην πρώτη περίπτωση η αστυνομικός ανακάλεσε την κατάθεσής της και ζήτησε ποινική διαμεσολάβηση, ενώ στην τελευταία περίπτωση, της χορηγήθηκε η εφαρμογή «panic button» και επιπλέον της παρασχέθηκε προστασία.
Από την πρώτη καταγγελία οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αφαίρεσαν τον οπλισμό του αστυνομικού και υπηρετούσε στη Βουλή χωρίς όπλο.
Πλέον σε βάρος του αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη και εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής αστυνομικός νοσηλεύεται φυλασσόμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Τι απαντάει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για την αφαίρεση του υπηρεσιακού εξοπλισμού;
Η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Σε ερώτηση για πότε αφαιρετικά ο υπηρεσιακός οπλισμός, απάντησε:
«Η ελληνική αστυνομία στην περίπτωση που καταγγέλλεται από την σύζυγο ή την σύντροφο περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, φροντίζει να αφαιρεί τον οπλισμό από τον κατηγορούμενο, όπως έγινε και σε αυτήν την περίπτωση. Δυστυχώς μετά την πρώτη καταγγελία το ζευγάρι δέχτηκε την ποινική διαμεσολάβηση. Το συγκεκριμένο ζευγάρι μπήκε στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης χωρίς να γνωρίζει η αστυνομία το αποτέλεσμα αυτής. Η γυναίκα κατέθεσε στο ΑΤ ότι δεν επιθυμεί την ποινική μεταχείριση του δράστη».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποινικό παρελθόν του αστυνομικού, είπε:
«Όσον αφορά το ποινικό παρελθόν του αστυνομικού, το ποινικό και πειθαρχικό του παρελθόν δεν σχετίζεται με τις πράξεις που καταγγέλλονται τώρα. Αφορά προσωπικές του διενέξεις και δεν υπάρχουν ποινικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Υπήρχαν παλαιότερα πειθαρχικές ποινές για άλλα αδικήματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματά όλοι οι αστυνομικοί που φέρουν εξοπλισμό περνούν από διάφορα ψυχομετρικά τεστ. Υπάρχουν παρσίματα και οι ψυχολόγοι αποφασί8ζουν εάν θα φέρουν εξοπλισμό. Και οι δύο είχαν περάσει από αυτήν τη διαδικασία.
Ποια είναι τα κριτήρια για να περάσει ένας αστυνομικός ψυχομετρικό τεστ;
Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε και η ψυχολόγος και υποψήφια Διδακτόρισσα Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ, Έλενα Όλγα Χρηστίδη, σε σχέση με τα ψυχομετρικά τεστ.
«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ψυχομετρικά εργαλεία και τα περισσότερα από αυτά διερευνούν συγκεκριμένα προφίλ ψυχοπαθολογίας. Για να είναι κάποιος κακοποιητής δεν σημαίνει πως έχει μία οργανωμένη ψυχοπαθολογία. Ακόμα και αν περάσει τα τεστ δεν σημαίνει πως είναι κακοποιητής. Ο μόνος τρόπος να μιλήσουμε για πρόληψη είναι να έχουμε μία οργανωμένη κοινωνία και κράτος».
Σε σχέση με την ψυχολογία μίας κακοποιημένης γυναίκας, ανέφερε:
«Ένας γονιός για να είναι κάλος γονιός χρειάζεται μία βασικά οργανωμένη ψυχική συγκρότηση, αυτοδιάθεση και αυτοενέργεια. Δυστυχώς, σε περιπτώσεις ακραίας ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχει περίπτωση το πρόσωπο που την δέχεται να απωλέσει και τα τρία αυτά».