Σε μια λέξη συνοψίζεται η πολιτική κρίση την οποία βιώνει από χθες το βράδυ η Γαλλία.
«Περιττώματα» γράφει πάνω σε πινακίδα έξω από το μετρό του Παρισιού στο πρωτοσέλιδό του ο Economist περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε μια θυελλώδη συνεδρίαση με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Υποβάλλοντας την παραίτησή του ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας και ο πρώτος που εκδιώκεται από το κοινοβούλιο από το 1962.
Χαρακτηριστικό για τον Μπαρνιέ το σημερινό εξώφυλλο της Liberation, που αναφέρει παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Ιούλιου Καίσαρα: «Ήλθον, είδον, απολύθηκα».
Για συμμαχία των δυο άκρων κάνει λόγο η Lew Echos, αναφερόμενη στην υπερψήφιση της πρότασης μομφής από αριστερά και ακροδεξιά.
Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας οδηγεί τη Γαλλία σε αυτόματη ανανέωση του τρέχοντος προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο να μειώνει το έλλειμμα που υπολογίζεται σε 5 με 6%.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν ζητεί την παραίτηση του Μακρόν, ενώ η ακροδεξιά Λεπέν που αναγορεύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα λέει πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ποιες είναι όμως οι επιλογές του Μακρόν που ήδη αναζητεί τον επόμενο πρωθυπουργό πριν την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων, όπου θα παρευρεθεί πλήθος ηγετών ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ;
Με αγωνία αναμένεται το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό στις 9 ώρα Ελλάδας, την ώρα που ανήσυχος ο οίκος αξιολόγησης Moody’s παρά την ανάσα στις χρηματαγορές μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής προειδοποιεί ότι η πτώση του Μπαρνιέ «μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».