Ο αστυνομικός της Βουλής αναδεικνύεται ή σε μετρ του χειρισμού νόμων και κανονισμών για ίδιον όφελος ή σε πολύ δυνατό «βύσμα», όπως ψιθυρίζουν οι αστυνομικοί.
Το τι βύσμα είχε πολιτικό ή αστυνομικό μένει να διαλευκανθεί, όπως και το πώς ακριβώς βρέθηκε από τον Μάρτιο του 2019.
Ο αστυνομικός μπήκε στο σώμα ως ειδικός φρουρός, ως πολίτης ο οποίος είχε ολοκληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις. Μόλις τρία χρόνια μετά από τη μονιμοποίησή του και με τον βαθμό του αστυφύλακα άρχισε να υπηρετεί με πλήρη καθήκοντα εκτός αυτών του ανακριτικού υπαλλήλου.
Εκείνα τα χρόνια βρέθηκε να εκτελεί καθήκοντα οδηγού ανωτάτων αξιωματικών μετά βρέθηκε και στην Βουλή με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαίνει στον τότε φρούραρχο από την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Η αίτηση για να έρθει έγινε από τον τότε φρούραρχο κ. Κυριαζόπουλο στις αρχές του 2019 και το αίτημα ικανοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 2019
Η αστυνομική του καριέρα τον βρήκε ακόμα στην Αθήνα στο ΑΤ Συντάγματος, αλλά και στον Πειραιά. Ο ίδιος αν και από το 2002 είχε μικρά χρηματικά πρόστιμα για πειθαρχικά έκανε αίτηση το 2019 για την φρουρά της Βουλής.
Παρά τα πειθαρχικά η μετάθεση έγινε αν και είχε τρία πειθαρχικά και όχι ένα, με πρόστιμα από 50-100 ευρώ και θεωρητικά τα πειθαρχικά είναι όρος απαράβατος για την μετάθεση στην Βουλή.
Στο κοινοβούλιο προέκυψε άγριο μαλλιοτράβηγμα:
– KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον καλύπτετε τόσα χρόνια. Είχατε πάρει το όπλο του από τον Φλεβάρη του 2023 και τον καλύπτετε.
– ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ήταν για αγχώδη συμπεριφορά. Όχι, για ασέλγεια. Δεν κάλυπτα κανέναν
– KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον καλύπτετε βρώμικα.
– ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Βρώμικη είναι η δική σας συμπεριφορά!
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έπρεπε να ντρέπεστε!
– ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Όχι, εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε!
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας είπε:
«Η αντίδραση της Βουλής υπήρξε ακαριαία, καθώς αμέσως μόλις υπήρξε η αρχική καταγγελία της συζύγου του αστυνομικού στις 18 Νοεμβρίου, εκείνος συνελήφθη αμέσως, πέντε μόλις λεπτά αφότου υπήρξε η σχετική ενημέρωση».
«Το σύστημα πρέπει να αντιδράσει και να εξηγήσει στην κοινωνία διαφανώς τι συμβαίνει, να στείλει ένα δυναμικό μήνυμα. Η Βουλή δια του προέδρου ή της Διάσκεψης θα πρέπει να εκδόσει μια δυνατή ανακοίνωση προς την κοινωνία ότι η Βουλή δεν συγκαλύπτει. Ζητάμε διαφάνεια προς την κοινωνία για όλη αυτή την ιστορία», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.
Πώς τα κατάφερε όμως; Χρησιμοποίησε κάποιες πρόνοιες του νόμου, λένε οι συνάδελφοι του και πιο συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τα παιδιά του, προβάλλοντας την ιδιότητα του πολυτέκνου αλλά και εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως αυτά τα κριτήρια, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι πασπαρτού, αφού πάντα στην θεωρία υπάρχει κρίση αρμόδιου συμβουλίου.
Όμως για όλες τις μεταθέσεις ισχύει το παρακάτω:
«Επί των αιτήσεων αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο, βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων. Ως υπηρεσιακά κριτήρια νοούνται εκείνα που συνδέονται με υπηρεσιακές ανάγκες, όπως η προϋπηρεσία σε ορισμένες Υπηρεσίες, η εμπειρία, οι ειδικές γνώσεις, η υπηρεσιακή απόδοση και η πειθαρχικότητα. Ως κοινωνικά κριτήρια νοούνται ιδίως η προτίμηση του ενδιαφερομένου, η οικογενειακή του κατάσταση, η συνυπηρέτηση, οι λόγοι υγείας και οι σπουδές του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του».
Και τώρα ιδού η αποκάλυψη. Προσέξτε πως η διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί έχει όχι απλώς παράθυρο, αλλά μπαλκονόπορτα ολόκληρη. Δείτε πως η διαδικασία ακυρώνεται για τις μεταθέσεις στην Βουλή:
«Δεν λαμβάνονται υπόψη τα αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) στις κατωτέρω περιπτώσεις μεταθέσεων :
α. Των τελούντων σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.
β. Των αστυνομικών ειδικών καθηκόντων.
γ. Των μετατιθέμενων στις Υπηρεσίες Ασφαλείας Προέδρου Δημοκρατίας, Υπηρεσίας Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου Κυβέρνησης».
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως των ΕΚΑΜ των υπηρετούντων σε Ανωτάτους και άλλες, το «ζουμάκι» όμως της παραγράφου που αναιρεί την προηγούμενη για τα κριτήρια είναι πως έχει γίνει μία μίξη που βάζοντας μπροστά για παράδειγμα όσους έχουν πρόβλημα υγείας και υπηρετούν σε γραφεία.
Κολλάει και άλλες άσχετες περιπτώσεις κάνοντας για παράδειγμα την μετάθεση σε Βουλή. Αυτό που όπως μας είπε ο συνδικαλιστής απλά μεταφράζεται ως «όποιος έχει βύσμα μετατίθεται».
Και στην περίπτωση του αστυνομικού της Βουλής αρκούσε ένα έγγραφο από το γραφείο προέδρου προς τον φρούραρχο για μετάθεση με την πολυτεκνική ιδιότητα και εισοδηματικά κριτήρια, από εκεί και πέρα παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες συναδέλφων του αλλά και την αφαίρεση του όπλου του παρέμενε κανονικά στην φρούρηση της Βουλής, παρότι στο σώμα συζητιόταν και για άλλα.
«Έλεγε ότι έχει «άκρες». Ότι έχει «πλάτες». Ότι έχει «άκρες». Παντού. Μπράβος μπορεί να ήταν. Από 3 χιλιάρικα και πάνω τον μήνα. Δούλευε μπράβος και κάπου αλλού τώρα, τι να σας πω; Όλοι τον ήθελαν. Ήταν γερό παιδί», είπε πρώην συνάδελφος του 45χρονου αστυνομικού.
Ούτε αυτοί οι ψίθυροι φαίνεται πως έφτασαν στα αυτιά κάποιου αρμόδιου ούτε και τώρα που συνεχίζεται η ειδική του αντιμετώπιση με την κράτηση του σε ψυχιατρείο και όχι στις φυλακές.
Mπαλάσκας: «Ο Φρούραρχος πήρε διαταγή να φέρει τον αστυνομικό στην Βουλή»
Ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας αναφερόμενος στο παρελθόν του 45χρονου είπε:
«Ήταν μπλεγμένος στην νύχτα, ήταν άνθρωπος που δούλευε στην πόρτα και γνώριζε καταστηματάρχες του Ψυρρή. Ο Φρούραρχος της Βουλής διατάχθηκε να φέρει τον 45χρονο στην Βουλή», και πρόσθεσε ο κος Μπαλάσκας:
«Για να τοποθετηθεί αστυνομικός στη Βουλή πρέπει να δώσει εντολή πολιτικό πρόσωπο».
Αποκάλυψη του Live News για την τακτική του αστυνομικού
To ρεπορτάζ του Live News αναφέρει ότι μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο ο 45χρονος δεν φαίνεται να είχε χρειαστεί να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Ωστόσο ο συγκεκριμένος μήνας φαίνεται να είναι μία κομβική στιγμή, καθώς τότε σημειώνεται η πρώτη καταγγελία για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας από την 35χρονη σύζυγό του.
Όπως αποκαλύπτει η εκπομπή, την ίδια μέρα της καταγγελίας ο 45χρονος φαίνεται να πηγαίνει σε γιατρό και να του συνταγογραφείται ψυχιατρικό φάρμακο. Kαι την επόμενη ημέρα να κατατίθεται η μήνυση της συζύγου για ενδοοικογενειακή βία.