Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα σήμερα στην αναστηλωμένη Παναγία των Παρισίων που ανοίγει ξανά τις πύλες της.
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, η Notre Dame, ανοίγει και πάλι τις πύλες του σήμερα, πεντέμισι χρόνια αφού υπέστη μεγάλες ζημιές από μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το βέλος και την οροφή του και παραλίγο να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση αυτού του αριστουργήματος της γοτθικής τέχνης.
Ο ηλικίας 860 ετών μεσαιωνικός καθεδρικός ναός, ένα σύμβολο τόσο της Γαλλίας όσο και του Παρισιού, αποκαταστάθηκε επιμελώς, με νέο βέλος και οροφή, έχει επιστρέψει στην παλιά δόξα του και τα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία του αστράφτουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν λίγα λεπτά με την προβολή ενός φιλμ που περιγράφει πώς ακριβώς έγινε η αναστήλωση του ναού.
Προσκεκλημένοι είναι οι Ντόναλντ Τραμπ, η Τζιλ Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο πρίγκηπας Ουίλιαμ, ο Ίλον Μασκ αλλά και η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Καθολική Εκκλησία περιμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.
Το σχόλιο του Περικλή Δημητρολόπουλου
Μπορεί η αναστηλωμένη Παναγία των Παρισίων να άνοιξε ξανά τις πύλες της, ωστόσο η Γαλλία βρίσκεται σε μια χαοτική κατάσταση στο πολιτικό πεδίο μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Ακόμη κι αν ισχύσει το πιο αισιόδοξο σενάριο και το χάος διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, αυτή τη στιγμή, Γαλλία και Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης, βρίσκονται σε περιδίνηση ενώ παραμονεύει και η ακροδεξιά.
Το δικό του σχόλιο έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας το «Βήμα», Περικλής Δημητρολόπουλος, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.
«Είναι μία κρίση στον πάλαι ποτέ γαλλικογερμανικό άξονα. Οι εικόνες που είδαμε είναι εντυπωσιακές. Είναι μία στιγμή γαλλικού μεγαλείου αλλά σε μία πολύ δύσκολη πολιτική συνθήκη. Τίποτα από αυτά δεν λύνει τα πολιτικά προβλήματα καθώς δεν τα έλυσαν ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Γαλλία ούτε τότε είχε πρωθυπουργό, ούτε τώρα έχει και υπάρχει ένα ερώτημα, το εάν θα έχει πρόεδρο καθώς πολλοί στη Γαλλία λένε πως ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα καταφέρει αν ολοκληρώσει τη θητεία του. Αν εγκλωβιστεί πολιτικά η Γαλλία, σημαίνει πως εγκλωβιστεί και η Ευρώπη».