Οι πανηγυρισμοί στη Δαμασκό για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν τέλος.
Χιλιάδες είναι τα οχήματα στους αυτοκινητόδρομους με προορισμό τη Δαμασκό και άλλες μεγάλες πόλεις της Συρίας, με πρόσφυγες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.
Ολόκληρες οικογένειες, μετά από χρόνια στην ξενιτιά, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, πανηγυρίζοντας για το τέλος της δυναστείας των Άσαντ στη Συρία.
«Είναι η πρώτη φορά, εδώ και 14 χρόνια, που νιώθουμε ασφαλείς! Θα δούμε ξανά την χώρα μας. Θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά μας για να νιώσουν τι σημαίνει η χώρα μας».
Ούτε μία γκρεμισμένη γέφυρα σε συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και τον Λίβανο, δεν μπορεί να εμποδίσει όσους θέλουν να πατήσουν ξανά στο έδαφος της πατρίδας τους.
Εκτιμάται πως συνολικά έξι εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα, από όταν ξέσπασε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος το 2011.
Αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στο κολαστήριο του Άσαντ
Στη Δαμασκό, οι ισλαμιστές εισβάλλουν στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, που είχε γίνει τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων για χιλιάδες αντικαθεστωτικούς.
Εκείνοι που μπαίνουν, αντικρύζουν δωμάτια βασανιστηρίων με σιδερένιες πρέσες, που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια ανάκρισης κρατουμένων. Ανοίγουν κελιά και απελευθερώνουν τους φυλακισμένους.
Κάποιοι είναι αποστεωμένοι, σε κατάσταση σοκ.
-Τι συμβαίνει;
-Είσαι ελεύθερος τώρα! Ελεύθερος! Βγες έξω, βγες έξω! Πού θες να πας; Βγες, η φυλακή έχει αδειάσει! Κοιτάξτε το παιδί, είναι ντροπή!
Οι διασώστες ανοίγουν τρύπες στο έδαφος για να φτάσουν σε υπόγεια κελιά, όπου κρατούνταν χιλιάδες αντικαθεστωτικοί σε φρικτές συνθήκες, χωρίς νερό και φαγητό, μέσα στο σκοτάδι.
Στη φυλακή κολαστήριο βρέθηκαν άνθρωποι όπως ο Αντνάν Κασάρ, κάτοχος του χρυσού μεταλλίου ιππασίας στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1993.
Ήταν φυλακισμένος επί 21 χρόνια, επειδή κέρδισε το μετάλλιο, αντί του μεγαλύτερου αδερφού του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπασέλ.
«Ήμουν μόνο ένας αριθμός. Ήμουν αγνοούμενος. Η οικογένειά μου πιστεύει ότι έχω πεθάνει! Δεν γνωρίζουν το παραμικρό για το πού ήμουν».
Θριαμβευτική είσοδος σε τέμενος του ηγέτη των Ισλαμιστών
Στο ιστορικό μεγάλο τέμενος Ουμαϊάντ στη Δαμασκό, ο ηγέτης των ισλαμιστών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι κάνει θριαμβευτική είσοδο, εν μέσω επευφημιών από τους οπαδούς του.
Ο ισλαμιστής που ηγήθηκε της προέλασης κατά του Άσαντ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις, μετά την πτώση του Σύρου προέδρου.
«Αυτή η νίκη, αδέλφια μου, είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία ολόκληρου του ισλαμικού έθνους. Είναι ένα σημείο καμπής για την περιοχή. Πόσους κινδύνους έχουμε αποφύγει; Ο Άσαντ παρέδωσε τη Συρία στις ιρανικές φιλοδοξίες, εξαπλώνοντας το διχασμό και τη διαφθορά σε όλη τη χώρα».
Χριστιανοί πανηγυρίζουν έξω από έναν ναό, με την ελπίδα πως η επόμενη ημέρα για την Συρία θα αποτελέσει μία νέα αρχή για την χώρα.
«Είμαστε Μουσουλμάνοι, ένας λαός, Αλαουίτες, Μουσουλμάνοι, Δρούζοι, Χριστιανοί, όλα τα δόγματα, είμαστε όλοι αδέρφια! Ο τύραννος Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε».
Η Τουρκία γνώριζε εδώ και έξι μήνες για το σχέδιο των ανταρτών
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πως οι Ισλαμιστές είχαν ενημερώσει εδώ και έξι μήνες την Τουρκία για τα σχέδιά τους κατά του Άσαντ.
Η Άγκυρα, η οποία έχει εξοπλίσει μισθοφόρους κατά του καθεστώτος και ενάντια στους Κούρδους, από την έναρξη του εμφυλίου, επιδιώκει να διαμορφώσει τους συσχετισμούς στην μετά-Άσαντ εποχή, μαζί με την Ρωσία.
«Μόνο δύο ηγέτες έχουν απομείνει στον κόσμο. Εγώ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Άσαντ, πως αγνόησε το κάλεσμα του σε διάλογο, με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία.
Επικοινωνία Φιντάν – Γκουτέρες για εξελίξεις στην Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την Συρία.
Ο Φιντάν και ο Γκουτέρες συζήτησαν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Επιπλέον, οι δυο τους αντάλλαξαν ιδέες για το τι θα μπορούσε να κάνει ο ΟΗΕ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Το πρόσωπο που προορίζεται για πρωθυπουργός στην μεταβατική κυβέρνηση
Στην Δαμασκό προωθούν τον Μοχάμαντ Αλ Μπασίρ για μεταβατικό Πρωθυπουργό.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης του Αλ Τζολάνι.