Την εκτίμηση ότι η Συρία θα μετατραπεί σε «ένα δεύτερο Αφγανιστάν» εκφράζει, μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχετικά με τις εξελίξεις μετά την πτώση από την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Στη Συρία αυτήν την στιγμή δεν έχουμε απλά έναν εμφύλιο πόλεμο, έχουμε σύγκρουση διαφορετικών δυνάμεων και η σύγκρουση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τη Συρία, επηρεάζει το σύνολο σχεδόν του πλανήτη. Σίγουρα επηρεάζει πολλές από τις χώρες της περιοχής».
«Αυτήν την στιγμή στη Συρία έχουμε ένα καθεστώς πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα, το οποίο έχει απέναντί του την Κύπρο και την Τουρκία, άρα εμάς αμέσως μας ανησυχεί μην δούμε ξαφνικά καμία οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αλά Λιβύης ή μη δούμε αναγνώριση του ψευδοκράτους για παράδειγμα», συμπληρώνει.
«Θα έχουμε ένα δεύτερο Αφγανιστάν»
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο:
«Βλέπουμε την Τουρκία, μέσω της Συρίας, να αποκτά και πάλι πρόσβαση στα σύνορα με το Ισραήλ, κάτι που παλιότερα είχε κάνει με τη Χαμάς η οποία όμως τώρα έχει αποδυναμωθεί. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε το Ισραήλ να φαίνεται πια ως μια κίνηση αντιρρόπησης, να προωθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους».
«Μην περιμένετε ότι θα έχουμε αυτήν την στιγμή στη Συρία ένα κίνημα εκδημοκρατισμού», προσθέτει, τονίζοντας:
«Θα έχουμε ένα δεύτερο Αφγανιστάν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για τους Σύρους είναι μια άθλια κατάσταση».
«Είναι σοφή η πολιτική μας την περίοδο αυτήν εμείς, σε σχέση με όλα τα θέματα, να κρατάμε μία στάση ψύχραιμη και όχι μια στάση η οποία μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες. Νομίζω ότι η χαρά του κ. Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ», καταλήγει.
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει»
Από την πλευρά του, ο Χαμπίμπ Σαλούμα, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού, σημειώνει:
«Ήσυχη η Δαμασκός από χθες το βράδυ, προχθές είχε φασαρίες στον δρόμο. Κανένας δεν βγαίνει από τα σπίτια του. Δεν κάνουν ζημιές στον κόσμο, ούτε στα σπίτια, μπαίνουν μόνο στα κρατικά μέρη μέσα στη Δαμασκό».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Καλά είμαστε όλοι οι Έλληνες που μένουμε στη Δαμασκό, 400 άτομα. Θα μείνουμε εδώ γιατί οι Έλληνες που είναι στη Δαμασκό είναι 3η – 4η γενιά, είναι σαν ντόπιοι, δεν θέλουν να φύγουν».
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, είναι δύσκολο αλλά δεν φαίνεται ότι έχει φασαρίες», καταλήγει.