Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία αφού το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε μετά την επέλαση δυνάμεων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τα ανατολικά της χώρας μέχρι και την Δαμασκό, την οποία και κατέλαβαν.
Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι ελέγχουν απόλυτα την πρωτεύουσα. Έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο, την τηλεόραση και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ δεν καταγράφεται καμία αντίσταση.
Τα ξημερώματα της Κυριακής (8/12) οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν στη Δαμασκό και ότι πλέον η χώρα είναι ελεύθερη από τα δεσμά του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποδηλώνοντας ουσιαστικά την ανατροπή του καθεστώτος.
«Χαμένη η Ρωσία, κερδισμένη η Τουρκία»
«Δεν είναι αυτό που βλέπουμε και δεν πρέπει να πιστεύουμε σε αυτό που δείχνει», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α, για τον αλ-Τζουλάνι.
«Προσπαθεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, πιο μετριοπαθές. (…) Μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί, είπε πολλά ωραία πράγματα ότι ο στόχος ήταν η ανατροπή του καταπιεστικού καθεστώτος Άσαντ και η δημιουργία κυβέρνησης που θα προέρχεται από τον λαό. Αυτό μένει να το δούμε».
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη:
«Στο έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που έγινε στον Λευκό Οίκο είπαν ότι θα διατηρηθεί η δύναμη της Αμερικής στη Συρία να στηρίξει τους Κούρδους και χαρακτήρισαν τον αλ-Τζουλάνι ως τρομοκράτη».
«Χαμένη είναι η Ρωσία, το Ιράν, από την άλλη όμως κερδισμένη είναι η Τουρκία η οποία φαίνεται ότι αυτή τα ξεκίνησε όλα, αυτή υποστήριξε την όλη επίθεση. Υπάρχει μια ανησυχία από πλευράς Τουρκίας η οποία βλέπει το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης αυτήν την στιγμή», συμπληρώνει.
«Δεν μας έχουν πειράξει καθόλου»
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Εφραίμ, τονίζει:
«Είχαμε δυσκολίες τις πρώτες ημέρες, αλλά τώρα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς θα μείνουμε εδώ με το ποίμνιο που υπάρχει ακόμη. Συνεχίζουμε, δεν μας τίποτα αυτοί, ούτε να φύγουμε, αντιθέτως μας είπαν να συνεχίσουμε, να παραμείνουμε εδώ. Δεν μας έχουν πειράξει καθόλου».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Είμαστε περίπου Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί περίπου 2.000 οικογένειες στο Χαλέπι».
«Πώς θα πάνε τα πράματα, ποιος ξέρει», καταλήγει ο μητροπολίτης.