Η βουλευτής της ΝΔ, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο συντονιστής της ομάδας προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Καρχιμάκης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος
Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για το ζήτημα του προϋπολογισμού αλλά και για τις τράπεζες.
«Σε λίγες μέρες έρχονται ο εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2025, οπότε θα υπάρχει η ενίσχυση των μέτρων για την εξομάλυνση του τι εισπράττουν οι καταναλωτές στο κομμάτι του τραπεζικού τομέα. Βλέπουμε ότι ενώ έχουν γίνει πράγματα, ακόμα υπάρχουν υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Υπάρχουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου μέσα από τα όποια μπορεί να παίρνουν υψηλότερο επιτόκιο οι καταθέσεις. Σε μια χώρα που παλέψαμε όλοι – και κυρίως οι φορολογούμενοι – για την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος, μην ξεχνάμε πού ήμασταν και χρήματα έβαλαν οι φορολογούμενοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με την σειρά του κ. Καρχιμάκης ανέφερε: «σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ ήρθε με μια συγκεκριμένη πρόταση για την φορολόγηση των κερδών των τραπεζών. Δεν είναι εντός του ευρωπαϊκού δικαίου να βάλει πλαφόν στα επιτόκια. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πίεσης, αυτά είναι και η έκτακτη φορολόγηση των κερδών τα οποία προέρχονται από κατάχρηση μίας δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, αν δούμε την έκθεση του ΟΟΣΑ, φαίνεται ότι οι ξένες επενδύσεις αφορούν κατά βάση μη παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί και αυτές που έρχονται και είναι στον παραγωγικό τομέα βασίζονται στο ότι έχουμε χαμηλούς μισθούς, άρα δεν βασίζονται στην υψηλή παραγωγικότητα. Αν βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, χωρείς να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τότε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας θα χαθεί και δεν θα έχουμε επενδύσεις».
Ο κ. Καραμέρος υπογράμμισε: «Την τελευταία φορά που συζητήσαμε για τις τράπεζες στην Βουλή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήγαν μαζί. Χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση στις τράπεζες. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Να βάλουμε μέτρα που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στην χώρα, και στα λαϊκά στρώματα. Έχουμε θέσει τις προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό, όπως και για το brain drain».
Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα φέρει αστάθεια;
Σύμφωνα με το κ. Καραμέρο, «Είναι απόλυτα ασύδοτες οι 4 συστημικές τράπεζες. Οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν τραπεζική πολιτική τα τελευταία χρόνια, μόνο εισπράττουν. Έχουν αφήσει τους μικρομεσαίους χωρίς χρηματοδότηση και όχι μόνο από τα επιτόκια χορηγήσεων καταθέσεων, αλλά και από τις χρεώσεις έχουν κολοσσιαία κέρδη. Αυτά πρέπει να φορολογήσουμε»