Η επόμενη ημέρα στη Συρία αναγκάζει όλους τους στρατηγικούς παίκτες να επανατοποθετηθούν στη γεωπολιτική σκακιέρα. Μεγάλος κερδισμένος της κρίσης είναι η Τουρκία η οποία εδραιώνεται σαν περιφερειακή δύναμη, ωστόσο πλέον θα μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, με πυροτεχνήματα, μουσική και χορό πανηγυρίζουν στη Δαμασκό την πτώση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε μεγάλη ένταση. Οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι και ήταν πολύ προσεκτικοί όταν έβγαιναν έξω. Ήταν νευρικοί για το τι θα συμβεί. Σήμερα, το συναίσθημα είναι διαφορετικό. Αρχίζουν να νιώθουν ανακούφιση, καθώς ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και το βάναυσο καθεστώς του έφυγαν για πάντα», μεταδίδει στο δελτίο του το CNN.
«Θέλουμε η νέα γενιά να ζει με αξιοπρέπεια και ελευθερία, όχι όπως εμείς που είτε βασανιζόμασταν είτε φυλακιστήκαμε και κάποιοι από εμάς αναγκάστηκαν να καταταγούν στο στρατό και δεν επέστρεψαν ποτέ», λένε πολίτες.
Εκατοντάδες πολίτες στους δρόμους πανηγυρίζουν για την επόμενη μέρα στη χώρα.
Ανησυχία
Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι, που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ μετά από πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης, προσπαθεί να καθησυχάσει τη Δύση ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη νίκη του.
«Οι φόβοι τους (των δυτικών κρατών) είναι περιττοί. Η Συρία θα ανοικοδομηθεί. Ο φόβος προερχόταν από την παρουσία του καθεστώτος. Η χώρα προχωρά προς την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Πηγαίνει προς την σταθερότητα. Ο κόσμος έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο. Άρα η χώρα δεν είναι έτοιμη για άλλον και δεν θα μπει σε άλλον».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα υποστηρίξουν μία νέα κυβέρνηση στη Συρία που θα αποκηρύξει την τρομοκρατία, θα καταστρέψει τα χημικά όπλα και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών.
«Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις, αλλά φυσικά δεν θα τους κρίνουμε από τα λόγια αλλά από τις πράξεις τους τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ.
Μαζικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ κατά του συριακού στρατού
Σε αυτό το κλίμα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Συρία. Μέσα σε 48 ώρες χτύπησε σχεδόν 500 στρατιωτικούς στόχους, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί τη νέα ηγεσία της Συρίας πως δεν θα διστάσει να επιτεθεί αν καταλάβει πως απειλείται.
«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις με το νέο καθεστώς στη Συρία, αλλά αν αυτό το καθεστώς επιτρέψει στο Ιράν να εγκατασταθεί ξανά στη Συρία, ή επιτρέψει τη μεταφορά ιρανικών όπλων ή οποιουδήποτε άλλου όπλου στη Χεζμπολάχ, ή μας επιτεθεί, τότε θα απαντήσουμε δυναμικά».
Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκαν στρατιωτικοί στόχοι στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία. Δώδεκα φορτηγά με πυραύλους και βαρύ οπλισμό, δύο άρματα μάχης και δύο αποθήκες πυρομαχικών καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Την ίδια ώρα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και μία γειτονική χώρα της Συρίας που δεν κατονομάζει, ότι ευθύνονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Άγνωστη η επόμενη μέρα
Μπορεί το καθεστώς Άσαντ να κατέρρευσε και η Δαμασκός να έπεσε στα χέρια των ανταρτών, ωστόσο ο εμφύλιος μαίνεται στη Συρία με ομάδες να ελέγχουν διαφορετικά τμήματα της χώρας.
Τζιχαντιστές, ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, η συριακή αντιπολίτευση και παράλληλα το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ αλλά και η Ρωσία με τις βάσεις της αλλά και το Ιράν, δημιουργούν εύθραυστες ισορροπίες στην σπαρασσόμενη εδώ και δέκα χρόνια χώρα.
Το μέλλον είναι αβέβαιο και η κατάσταση παραμένει ρευστή, με μία σειρά από διαφορετικές ομάδες ανταρτών να ελέγχουν διάφορα μέρη της χώρας.