Μίζες που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τα μέλη τριών ξεχωριστών εγκληματικών οργανώσεων, που δρούσαν στη Σιθωνία και τα Νέα Μουδανιά στην Χαλκιδική.
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες είναι οι 21 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στις δύο πολεοδομίες της Χαλκιδικής μεταξύ των οποίων: εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δωροληψία-δωροδοκία.
Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν συστήσει και να συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πολυγύρου, ασκήθηκαν σε βάρος τους ποινικές διώξεις και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.
Οι 15 από τους 21 κατηγορούμενους αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή και τα υπόλοιπα μέλη το Σάββατο.
Ακόμα 86 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές, οι οποίοι είτε ακούσια είτε εκούσια είχαν δοσοληψίες με τα μέλη του κυκλώματος.
Ο Ιωάννης Μαλλίνης, δήμαρχος Σιθωνίας δήλωσε: «Με ενημέρωσαν ότι γίνεται έλεγχος, εμένα αυτό που με έκαιγε ήταν πότε θα ανοίξει η πολεοδομία για να εξυπηρετήσει τον κοσμάκη».
Οι κατηγορούμενοι εξανάγκαζαν τους πολίτες να τους καταβάλλουν «γρηγορόσημα», προφασιζόμενοι τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες ή τον μεγάλο φόρτο εργασίας για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.
«Οι περισσότερες άδειες που βγήκαν στη Σιθωνία, ήταν παράνομες, δηλαδή παραβίαζαν τα όρια, παραβίαζαν τους οικισμούς, καταλάμβαναν χώρους του δρόμου, χτίζαν και δίπλα στο δρόμο».
Τα μέλη του αδίστακτου κυκλώματος ζητούσαν «γρηγορόσημο» από 250 έως 1000 ευρώ. Ενώ από 1000 έως 20 χιλιάδες ευρώ κόστιζε η έγκριση κάποια παράνομης κατασκευής, ώστε οι υπάλληλοι να κάνουν τα «στραβά μάτια».
Οι 21 συλληφθέντες για διαφθορά σε πολεοδομίες
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται:
– Πρώην δήμαρχος Σιθωνίας
– Διευθυντής πολεοδομίας Σιθωνίας
– Διευθυντής πολεοδομίας Προποντίδας
– 4 υπάλληλοι από τις δύο πολεοδομίες
– 2 συγγενείς υπαλλήλων
– 12 ιδιώτες (μηχανικοί και τοπογράφοι)
«Έκανα καταγγελία και μου είχαν απαντήσει από την πολεοδομία ότι δεν μπορώ να κάνω καταγγελία διότι δεν έχω έννομο συμφέρον για να ευσταθεί η καταγγελία μου», λέει θύμα του κυκλώματος.
Οι κωδικές ονομασίες του κυκλώματος & η ταρίφα της διαφθοράς
Κατά τις επικοινωνίες τους, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις, όπως «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και «δάχτυλα» για τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού που λάμβαναν.
«Ο εντολέας μας αρνείται την κατηγορία που του απευθύνεται, στην έκταση που του απευθύνεται και θεωρεί ότι είναι μία πεπατημένη, προκειμένου να διεκπεραιώσεις δουλειές στη Χαλκιδική, ότι έπρεπε να γίνεται μία συγκεκριμένη συναλλαγή», ανέφερε η συνήγορος υπεράσπισης μηχανικού.
Η δράση του κυκλώματος φέρεται να απλώνεται σε βάθος ετών, ενώ περιελάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους, που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα, με τις αρχές να έχουν κατάσχει μέχρι στιγμής πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ποσά που εντοπίστηκαν σε εμπλεκόμενους.