Είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι -αναμεσά τους επαγγελματίες υγείας και συνάδελφοί της- γνώριζαν πως η 35χρονη ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά η μοναδική μήνυση που κατατέθηκε τελικά ήταν η δική της.
«Πραγματικά δεν άντεχα άλλο τόσο καιρό και γι’ αυτό τώρα που έφυγε από το σπίτι αποφάσισα ότι είναι η ώρα να πω όλη την αλήθεια και να ανασάνω».
Από τα τέλη Ιανουαρίου του 2024, όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο 414, όλοι οι ψυχίατροι που την εξέτασαν γνώριζαν πως μπροστά τους είχαν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας αλλά ουδείς δεν προχώρησε σε καταγγελία, όπως ορίζει ο νόμος.
Στις 27 Ιανουαρίου, η 35χρονη ζητά να νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική.
«Επειδή δεν άντεχα άλλο την αρρωστημένη κατάσταση και τη σωματική βία, πήγα μόνη μου στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ζήτησα από μόνη μου να εισαχθώ στο 414 και την ψυχιατρική κλινική».
Η νοσηλεία της διαρκεί ένα μήνα. Σε αυτό το διάστημα η 35χρονη αποκαλύπτει στους γιατρούς που την παρακολουθούν πως είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι η ίδια περίοδος που ψηφίζεται ο νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταγγείλουν τις υποψίες τους ότι υπάρχει κακοποίηση. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το θύμα το λέει ευθέως. Οι γιατροί όμως, μένουν αδρανείς και αρκέστηκαν να περιμένουν να βρει η ίδια η 35χρονη το θάρρος να το καταγγείλει.
Η 35χρονη λοιπόν φεύγει με άδεια στις 23 Φεβρουαρίου από το νοσοκομείο, κάνει τη μήνυση για ενδοοικογενειακή βία και επιστρέφει στο 414. Οι γιατροί, που όχι μόνο δεν έχουν κινηθεί για να την βοηθήσουν ως τότε, την ενημερώνουν πως δεν μπορεί να μείνει περισσότερο στο νοσοκομείο και πως ίσως πρέπει να απευθυνθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας.
«Στη μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, είχα αναφέρει ότι δέρνει και τα παιδιά μας με το γκλοπ».
Τι αναφέρει το εξιτήριο της 27ης Φεβρουάριου της 35χρονης
Το εξιτήριο της στις 27 Φεβρουαρίου και υπογράφουν:
-Ο διευθυντής του νοσοκομείου,
-Ο γενικός αρχίατρος,
-Ο επισμήναγος ψυχίατρος,
-Και ο συνταγματάρχης ψυχίατρος γράφει:
«Σύσταση λήψης φαρμακευτικής αγωγής και συνέχισης τακτικής ψυχιατρικής παρακολούθησης στα τμήματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας δήμου Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και στο πολύκεντρο της κρατικής υπηρεσίας».
Στις 28/02 εξετάζεται από Υπαστυνόμο Ψυχίατρο της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος ενημερώθηκε και αυτός για την ενδοοικογενειακή και διέγνωσε καταθλιπτική αγχώδη διαταραχή.
«Είχα μιλήσει και στα πολυιατρεία της αστυνομίας»
Την 1η Μαρτίου κι ενώ η 35χρονη είχε λάβει ήδη εξιτήριο περνά από τριμελή επιτροπή αστυνομικών γιατρών για να της δοθεί αναρρωτική άδεια.
Σε όλους φέρεται να αναφέρει ότι απειλείται η ζωή της ενώ αντίστοιχα ενημέρωσε και τον γιατρό της αστυνομίας που ανανέωνε τις ιατρικές συνταγές της.
«Από τότε που πήρα εξιτήριο από το 414 με παρακολουθεί κανονικά ο ψυχίατρος στα πολυϊατρεία της Αστυνομίας. Η ψυχολόγος από τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών που με παρακολουθεί, που ξέρει μόνο για την ενδοοικογενειακή βία, με παρακίνησε προκειμένου να μιλήσω να καταγγείλω για ό,τι μου έχει συμβεί».
Το χρονικό των νοσηλειών της αστυνομικού μέχρι τη σύλληψη του συζύγου της
-26/1/2024: Εισαγωγή στο 414 νοσοκομείο,
-23/2/2024: Μήνυση για ενδοοικογενειακή βία σε Α/Τ,
-27/2/2024: Εξιτήριο από 414 νοσοκομείο,
-02/3/2024: Με ιδιόχειρο σημείωμα σε Α/Τ ζητεί να μην διωχθεί ποινικά ο σύζυγος της αστυνομικός,
-21/4/2024: Νέο επεισόδιο, ο αστυνομικός σπάει πράγματα στο σπίτι,
-10/10/2024: Η 35χρονη πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τον αστυνομικό,
-18/11/2024: Νέα μήνυση για ενδοοικογενειακή βία σε A/T,
-20/11/2024: Συμπληρωματική καταγγελία για σεξουαλικά εγκλήματα,
-23/11/2024:Μήνυση κατά του γιού της για ενδοοικογενειακή βία,
-29/11/2024:Σύλληψη αστυνομικού.
Κι ενώ από την ελληνική αστυνομία την παρακινούσαν να καταγγείλει τον κακοποιητή της, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί αυτεπαγγέλτως δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες.
«Σύμφωνα με τον νόμο αλλά και από την ανθρώπινη ευαισθησία, πράξεις οι οποίες αντίκειται στο νόμο για την κακοποίηση των γυναικών θα πρέπει να το καταγγείλει στην αστυνομία», δήλωσε ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ενώ μέχρι το 2023 ήταν στην ευχέρεια του υγειονομικού να καταγγείλει ή όχι το περιστατικό βίας, από τον Φεβρουάριο του 24 με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, έγινε υποχρεωτικό.
Κι αυτό γιατί η νέα διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις Αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Ένας λόγος παραπάνω στην προκειμένη περίπτωση που και η ίδια η γυναίκα επιβεβαίωνε πως ήταν θύμα κακοποίησης, οι γιατροί θα έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές. Κάτι πάντως που δεν έκαναν ούτε όταν ήταν προαιρετικό ούτε και όταν έγινε υποχρεωτικό βάσει νόμου.