Εννέα ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους σε φυλακές και νεκροτομεία της Δαμασκού.
Όταν σηκώνουν τις μαύρες πλαστικές σακούλες και αντικρίζουν τους αγαπημένους τους, ο πόνος είναι ανείπωτος. Άλλοι είναι σε κατάσταση σοκ, κοιτούν και δεν μπορούν να μιλήσουν.
«Μερικές οικογένειες εξακολουθούν να ψάχνουν για τους αγαπημένους τους που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι παγιδευμένοι σε κρυφά κελιά στη φυλακή Σεντνάγια», μεταδίδει το Al Jazeera.
Τα υπόγεια της φυλακής κολαστήριο Σεντνάγια ήταν η «καρδιά» του καθεστώτος Άσαντ, τα οποία χρησιμοποιούσε για να φοβίσει και να καταπιέσει τον κόσμο.
«Αυτή η φυλακή είναι γεμάτη από φρικτές, μικρές λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο κακομεταχειρίστηκαν τους ανθρώπους. Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος κουβέρτες, κομμάτια ρούχων, στολές, θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατούσαν δεκάδες άνδρες κλεισμένους εδώ μέσα σαν σαρδέλες σε απολύτως άθλιες συνθήκες», λέει το BBC.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Την ίδια ώρα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία κρατά και θα συνεχίσει να κρατά το κλειδί των εξελίξεων στη Συρία.
«Η Τουρκία είναι πολύ έξυπνη. Είναι πολύ έξυπνος τύπος (ο Ερντογάν), πολύ επίμονος. Η Τουρκία έκανε μη φιλική κατάληψη του ελέγχου χωρίς να χαθούν πολλές ζωές».
Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Τουρκία πιθανώς σχεδιάζει να εισβάλει στο συριακό έδαφος που κατέχουν οι Κούρδοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
H Άγκυρα και οι σύμμαχοί της στις ντόπιες πολιτοφυλακές αναπτύσσουν δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν μαχητές πολιτοφυλακής, Τούρκους ένστολους καταδρομείς και πυροβολικό, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι κοντά στο Κομπάνι, μία πόλη με κουρδική πλειοψηφία στη Συρία, στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία.
Η επόμενη ημέρα
Ο ηγέτης των ισλαμιστών αλ-Τζολάνι δήλωσε ότι οι παρατάξεις θα διαλυθούν και οι μαχητές θα προετοιμαστούν ώστε να ενταχθούν στο υπουργείο Άμυνας, όπως επίσης ότι στη Συρία πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και όλων των θρησκειών που να εγγυάται κοινωνική δικαιοσύνη.
Στη χώρα πλέον λειτουργούν σχολεία, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, νοσοκομεία, όπως και η κεντρική τράπεζα. Προς ώρας ωστόσο δεν λειτουργεί ακόμη η Δικαιοσύνη η οποία αναμένεται να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα.