Στις Βρυξέλλες και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας μας για πιο δυναμική αμυντική πολιτική της Ευρώπης, με περισσότερους πόρους για την άμυνα, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια να βάλει η Αθήνα φρένο σε μια ενδεχόμενη ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας που θα δημιουργούσε τετελεσμένα.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διπλωματική εγρήγορση μετά τις χθεσινές πληροφορίες που ήρθαν στο φως αλλά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Χουλουσί Ακάρ, που μίλησε για την δημιουργία θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις εν λόγω συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδο πληροφοριών, ωστόσο και οι δυο πλευρές υπενθύμισαν ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει μεταξύ Τουρκίας – Συρίας στα πρότυπα του Τουρκολιβυκού μνημονίου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε και η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, το θέμα έχει ανοίξει από Ελλάδα και Πολωνία. Θα γίνει Έκτακτη Σύνοδος για το θέμα στις 3 Φεβρουαρίου ωστόσο δεν θα γίνει αυτή η Σύνοδος στις Βρυξέλλες και να συζητήσουν την άμυνα της Ευρώπης.