Eιδικοί εξηγούν πόσο διαφορετικό είναι το «αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου» από το «είμαι εγωκεντρικός» και γίνομαι ένας δύσκολος άνθρωπος για τους γύρω μου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο η οικογένεια όσο και η κοινωνία γαλουχούν τα παιδιά να οδηγούνται στο κυνήγι της κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής καταξίωσης.
«Εγωκεντρικός σημαίνει ότι το κέντρο μου είμαι εγώ. Οπότε οι απόψεις μου, οι αντιλήψεις μου, οι ανάγκες και τα συναισθήματά μου είναι πάνω από αυτά των άλλων. Ένας άνθρωπος που μόνιμα στη συζήτηση θέλει να τη μονοπωλεί, θέλει να μιλά για τον εαυτό του, να εστιάζει μόνο στις ανάγκες το», είπε η ψυχολόγος Χριστίνα Γρηγορέα.
Όσον αφορά την αυτοφροντίδα, η ψυχολόγος σχολίασε πως αυτό σημαίνει «και εγώ επίσης».
«Ο εγωκεντρισμός είναι η light εκδοχή των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών. Τα ναρκισσιστικά στοιχεία, που είναι διαταραχή προσωπικότητας, βλάπτει τους άλλους και λειτουργεί τοξικά. Δεν μιλάμε για καλή πρόθεση, αλλά έναν άνθρωπο που έχει μεγάλο ζήτημα κι έχει θέμα με την προσοχή των άλλων, τον αντικατοπτρισμό στη λίμνη. Μπορεί να γίνει πολύ τοξικός και επιβλαβής».
Οι άνθρωποι που είναι εγωκεντρικοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας δηλώνουν μοναχικοί και απογοητευμένοι από τους γύρω τους.
Εκείνο που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε εάν είμαστε εγωκεντρικοί είναι η αυτοπαρατήρηση, σημειώνουν οι ειδικοί.