Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ο Γραμματέας ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πολιτικές εξελίξεις και το μεταναστευτικό.
Για το μακελειό στο Μαγδεμβούργο και το μεταναστευτικό μίλησε ο κ. Καιρίδης.
«Το 2024 είναι ένας πάρα πολύ κακός χρόνος για την Ευρώπη, με τις δυο μεγαλύτερες οικονομικές στην Ευρώπη σε μεγάλη πολιτική κρίση. Με την Γαλλία χωρίς κυβέρνηση, οι περισσότεροι των αναλυτών πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα μακροημερεύσει. Και την Γερμανία να οδεύει σε εκλογές στις 23/2. Αυτό συνοδεύεται από το γεγονός στο Μαγδεμβούργο, όπου εμφανίστηκε ένας αντι-ισλαμιστής όπως λέει, για να μας μπερδέψει γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, οι ακροδεξιοί εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός όσο μπορούν και ο Τραμπ από την άλλη να μας τρολάρει.
«Έχει υπάρξει καθυστέρηση στη Γερμανία να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Έχουμε πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να είναι «μαγνήτης» και να περιορίσει τα επιδόματα γιατί αυτό επηρεάζει και εμάς. Από την άλλη η Γερμανία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την μετανάστευση και θα πρέπει να έχουμε μια ρεαλιστική πολιτική. Ξέρουμε ότι χρειάζεται μόνο η 30 εκ. μετανάστες μέχρι το 2060 λόγω δημογραφικής συρρίκνωσης και για να πάει καλά η οικονομία της. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο. Η λύση για το δημογραφικό στην Ευρώπη πρέπει να είναι ολιστική. Θα πρέπει να υπάρχει μια ρεαλιστική πολιτική και νόμιμη μετανάστευση από την οποία θα κερδίσουν οι κοινωνίες μας. Υπάρχει πρόβλημα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε μια πολιτική ανοιχτών θυρών, μία αφέλεια, μια καθυστέρηση των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης σε αυτό το ζήτημα. Η λύση όμως δεν είναι να ανατινάξουμε την ειρήνη και να πάμε σε «πόλεμο» ο ένας στον άλλο», συνέχισε ο κ. Καιρίδης.
Για την στάση της Ελλάδας πάνω σε αυτό: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε στην Ευρώπη είναι οι φιλελεύθεροι και η εμμονή τους στο δημοσιονομικό φρένο το οποίο ανατίναξε την Ευρώπη αλλά και την Γερμανία. Συχνά επικεντρωνόμαστε στην παρέμβαση των Ακροδεξιών και ξεχνάμε την ευθύνη που έχουν οι ελίτ. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, υπάρχει πολιτική σταθερότητα, προχωράει τις μεταρρυθμίσεις και τουλάχιστον έτσι αναγνωρίζεται διεθνώς, όπου στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως μια φωτεινή εξαίρεση μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα».
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε με την σειρά του μιλώντας για την υπόθεση των Ντε Γκρες, της τέως βασιλικής οικογένειας: «Προσπαθεί η ΝΔ όχι με πολιτικές κινήσεις αλλά με κινήσεις εντυπωσιασμού να κλείσει το μάτι σε φιλοβασιλικά ακροατήρια και δεξιά ακροατήρια για να μαζέψει την κατάσταση, το να αποδέχεσαι να πάρει η τέως βασιλική οικογένεια αυτό το επώνυμο, δεν έχει πολιτική ουσία. Διάβαζα πριν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την αύξηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και το κόστος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Βλέπουμε χαμηλές συντάξεις και χαμηλούς μισθούς, που αυξάνονται απειροελάχιστα και δεν καλύπτουν την αύξηση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Σε μια σειρά από ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει. Έχουμε αναδείξει το ζήτημα των τραπεζών, το κάναμε για να σηματοδοτήσουμε το ότι δεν μπορεί το κράτος να μην παρεμβαίνει εκεί που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες και η αγορά προς όφελος του πολίτη. Αυξάνεται το κόστος ζωης και ο μέσος μισθός δεν αυξάνεται., έχει εκτιναχθεί το ενοίκιο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση εδώ και 5 χρόνια».
Και συνέχισε: «Προσπαθεί να καλύψει προβλήματα με κάποια πυροτεχνήματα όπως πχ με την τέως βασιλική οικογένεια. Να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος. Προφανώς έχει γίνει συνεννόηση με την κυβέρνηση για να τους επιτραπεί αυτό το επώνυμο».
Ο Νίκος Φαραντούρης υπογράμμισε: «θέλω να βλέπω την μεγάλη εικόνα σε σχέση με τις προκλήσεις της κοινωνίας αλλά και της χώρας. Δεύτερον τα ζητήματα της ακρίβειας και το δημογραφικό. Για τα εξωτερικά ζητήματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα πολύτιμα εργαλεία που μας δίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι κοινές πολιτικές. Έχω ταχθεί υπέρ των κοινών πολιτικών και της περαιτέρω προσέγγισης των χωρών της ΕΕ. Να έχουμε μια κοινή αμυντική πολιτική που θα θωρακίζει και τα σύνορά μας».
Για την ακρίβεια και τις τράπεζες: «ο ελέφαντας στο τραπέζι δεν είναι αυτές οι μικροχρεώσεις των λογαριασμών ΔΕΚΟ που πληρώνουμε κακώς. Είναι το καρτέλ των τραπεζών, οι συμφωνίες των τραπεζών που είναι παράνομες. Πιάστηκαν οι τράπεζες πέρσι τέτοια εποχή σε καρτέλ. Ήρθε με παρέμβαση η κυβέρνηση να καταργήσει μέσα σε μια μέρα αυτές τις παράνομες χρεώσεις που δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη; Αυτά δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα καρτέλ απαγορεύονται, είναι ποινικό αδίκημα. Καμία χρέωση σε διατραπεζικές συναλλαγές. Επικαλούνται την σταθερότητα των τραπεζών; Με την ανοχή παράνομων συμπεριφορών; Είναι παράνομες αυτές οι χρεώσεις. Το επιτόκιο είναι ένα άλλο ζήτημα που εμπλέκει και την νομισματική πολιτική».