Συγκινημένοι που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια δηλώνουν οι γιοι του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, που πλέον αποκτούν επώνυμο και θα λέγονται Ντε Γκρες.
«Είμαστε συγκινημένοι που μετά από τριάντα χρόνια έχουμε και πάλι την ελληνική ιθαγένεια. Η στέρηση της ιθαγένειάς μας, με τον νόμο του 1994, μας κατέστησε ανιθαγενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων αλλά και συναισθηματικής δοκιμασίας», ανέφερε ο Παύλος Ντε Γκρες.
Οι τέως βασιλικές οικογένειες υπέγραψαν ότι αναγνωρίζουν το Σύνταγμα του 1974 και επομένως και το πολιτειακό στάτους της χώρας ως προεδρευόμενης Δημοκρατίας.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για την αντιπολίτευση το επώνυμο Ντε Γκρες υπονοεί καταγωγή και προσδιορισμό ενός αξιώματος, που όμως έχει εκπέσει, και βάλλουν κατά της κυβέρνησης για χάιδεμα του ακροατηρίου στα δεξιά της ΝΔ.
«Προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα με κάποια πυροτεχνήματα όπως αυτό που έγινε με την τέως βασιλική οικογένεια. Έγινε σε μια συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι ώριμη η δημοκρατία μας να αποφορτίζει αυτά τα θέματα και να μην ξαναγυρνάμε σε σκιαμαχείς της δεκαετίας του ’70 και του ’80 που τότε ίσως είχαν κάποιο νόημα, αλλά σήμερα δεν έχουν. Και δεν αφορούν και κανέναν», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.
«Η πρόβλεψη όμως του νόμου του 1994 για το θέμα της ιθαγένειας, προϊόν της τότε πολιτικής συγκυρίας, δεν άρμοζε προς έναν τέως αρχηγό του ελληνικού κράτους και έναν θεσμό που υπηρέτησε πιστά τη χώρα. Ο θάνατος του πατέρα μας έκλεισε έναν κύκλο», σημείωσε ο Παύλος Ντε Γκρες.
Οι απόγονοι του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου πλέον απέκτησαν επώνυμο όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, με τη μητέρα τους Άννα Μαρία να επιλέγει να μείνει χωρίς επίθετο κρατώντας τη βασιλική παράδοση της Δανίας από όπου και κατάγεται.