Στην πολιτική ζωή της χώρας οι συγκρούσεις, όχι απλά δεν έλειψαν, αλλά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Το 2024 ήταν έτος Ευρωεκλογών, ανακατατάξεων, διασπάσεων και διαγραφών.
Η διαγραφή Σαμαρά, η επιστροφή Αυγενάκη και η αποπομπή Σαλμά
Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό ωστόσο, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Το 41% έγινε παρελθόν και η μεταγενέστερη ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το κουβάρι της ρήξης είχε αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης αρχικά κατά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ενώ, ο Αντώνης Σαμαράς από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή, τον Ιούλιο, είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.
Λίγα 24ωρα μετά ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά από επίθεση σε υπάλληλο αεροδρομίου διαγράφεται από τη ΝΔ. Εν τέλει, ο βουλευτής επανήλθε στην Κ.Ο. του κόμματος λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2025.
Βέβαια, οι κυβερνητικές φουρτούνες δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε διαγραφεί ο Μάριος Σαλμάς.
Και μπορεί τον προηγούμενο Μάρτιο, η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση με φόντο την τραγωδία των Τεμπών να καταψηφίστηκε, εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου λαβώθηκε ανεπανόρθωτα καθώς, Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος καρατομήθηκαν από τις κυβερνητικές τους θέσεις.
Από τον Κασσελάκη στον Φάμελλο
Από την συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην οικία του Στέφανου Κασσελάκη τον προηγούμενο Γενάρη στις Σπέτσες έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Από τότε στην Κουμουνδούρου έχουν έρθει τα πάνω κάτω.
Από το Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου και τη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα, τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη τον Ιούλιο μετά από επεισόδιο με συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη.
Τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού μετά τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων και την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, φτάσαμε τον Σεπτέμβρη στην πρόταση μομφής.
Λίγο μετά τις Ευρωεκλογές η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς «ταράζει τα νερά».
Τον Νοέμβριο, σε ένα επεισοδιακό συνέδριο η ρήξη ήταν οριστική, όπως και η διάσπαση.
Εν τέλει ο Σωκράτης Φάμελλος αναδεικνύεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατώντας του Παύλου Πολάκη, ωστόσο οι παραιτήσεις των βουλευτών της φρουράς Κασσελάκη στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ και η «αναβάπτιση» Ανδρουλάκη
Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνει την πραγματοποίηση εσωκομματικών εκλογών μετά την έντονη αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η «πράσινη» τηλεμαχία τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, η Χαριλάου Τρικούπη κλέβει την παράσταση και το όλον ΠΑΣΟΚ βγαίνει εμφανώς ενισχυμένο, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα καρφιά μεταξύ των υποψηφίων.
Στις 6 Οκτωβρίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας βρίσκονται αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανεκλέγεται πρόεδρος του κόμματος.