Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιάννουλης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Καραγκούνης μίλησε για το brain drain και την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα.
«Μπαίνει ένα θέμα επιστροφής στην Περιφέρεια όχι μόνο στην επιστροφή στην Ελλάδα. τα επισημά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι από τους 600.000 που έφυγαν μετά την κρίση, οι 300.000 έχουν ήδη γυρίσει. Αυτό είναι σημαντικό γιατί για να γυρίσουν σημαίνει ότι κάτι βλέπουν. Πολλοί λένε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα την Ελλάδα και επιστρέφουν. Βλέπετε την πρωτοβουλία του υπ. Υγείας που δίνει παραπάνω χρήματα στους γιατρούς γιατί δεν πηγαίνουν σε περιφερειακά νοσοκομεία. Αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη των κενών. Θέλει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες για θέσεις εργασίας. Πρέπει να συνδεθεί το υπ. Εργασίας με το υπ. Παιδείας», σημείωσε.
Ο κ. Δουδωνής ανέφερε: «Όλη αυτή κουβέντα αγνοεί ότι για να μείνουν άνθρωποι στα χωριά θέλουν κίνητρα, και το βασικό κίνητρο είναι η εργασία. Καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα με το δημογραφικό στα χωριά μας. Για να έχουμε μέλλον ως έθνος πρέπει να υπάρχει ελληνική περιφέρεια, χωριά. Χώρα χωρίς χωριά δεν υπάρχει. Αναφορικά με τους αγρότες, ξέρω πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαλυμένος, δεν γίνεται ό,τι πρέπει με τις επιδοτήσεις, δεν γίνεται η δουλειά που πρέπει στον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει σοβαρό οργανόγραμμα. Να υπάρχουν κίνητρα σοβαρά για να επαναβιομηχανοποιήσουμε τις πόλεις και τις κωμοπόλεις. Όταν είπαμε ότι όλα τα νέα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και θα έχουν μεγάλο πρόβλημα τα περιφερειακά και τα ακριτικά, η κυβέρνηση είπε ότι θα πληρώνουν παραπάνω λεφτά σε σχέση με την επένδυση που έχουν κάνει. Δεν τους ενδιαφέρει».
Ο κ. Γιαννούλης με την σειρά του τόνισε: «δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει αποκέντρωση. Το πρώτο δείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν να συγκεντρώνει τις αποφάσεις και τις υπογραφές στους υπουργούς. Αν δεν υπάρχει οικονομικό περιβάλλον για ανάπτυξη δεν μπορεί αυτό να ευδοκιμήσει. Για τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δεν ζουν κατά ανάγκη στις καλύτερες συνθήκες, έχουν όμως ένα προνόμιο που στην Ελλάδα δεν το έχουν. Νιώθουν την ανασφάλεια ότι στην Ελλάδα μπορεί να ζήσουν από την «άσπρη μέρα» την «μαύρη μέρα». Μπορεί να αμείβονται με λίγο καλύτερα χρήματα αλλά δεν καλοπερνάνε τα παιδιά μας έξω. Δουλεύουν σκληρά αλλά έχουν ασφάλεια. Δεν υπάρχει για παράδειγμα πρόβλεψη για τα “παρκαρισμένα” παιδιά στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν δομές».