Την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο διαδίκτυο παρουσίασε η κυβέρνηση.
Το κυβερνητικό σχέδιο για το ζήτημα του εθισμού των ανηλίκων με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής και πανευρωπαϊκά.
«Κόφτης» θα μπει στον τρόπο που χειρίζονται οι γονείς το σερφάρισμα των παιδιών στο διαδίκτυο.
Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων ορίζει την ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη και καθιστά εφικτή την πιστοποίηση της ηλικίας των παιδιών και των εφήβων. Μέσω της ιστοσελίδας parco.gov.gr η οποία είναι ήδη ενεργή, μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς για όλα ενώ τον Απρίλιο θα είναι εφικτή η εγκατάσταση της εφαρμογής kids wallet όπου θα υπάρχει γονικός έλεγχος στο χρόνο και στις σελίδες που επισκέπτονται οι ανήλικοι.
Εφαρμογή γονικού ελέγχου στα social media
Μπορώ να περιορίσω τον χρόνο που περνά το παιδί μου σε εφαρμογές;
Εργαλεία γονικού ελέγχου
Επιτρέπουν να οριστεί χρονικό όριο
– Συγκεκριμένες εφαρμογές
– Για τη χρήση της συσκευής συνολικά
Μπορώ να αποκλείσω συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή περιεχόμενο;
– Λίστες αποκλεισμού (blacklists)
– Λίστες επιτρεπόμενων (whitelists)
Φίλτρα αποκλείουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο
– Βία
– πορνογραφία
– επικίνδυνες πληροφορίες
Μπορώ να δω τι περιεχόμενο παρακολουθεί το παιδί μου;
– Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί
– Για πόσο χρόνο
Μπορεί το παιδί μου να παρακάμψει τον γονικό έλεγχο;
Προϋπόθεση ένα ισχυρό PIN (τροποποιείται και απενεργοποιείται από τις ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ από τον γονέα)
Το σχόλιο της Άννας Κανδαράκη και του Νίκου Βασιλάκου για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο
Η Κλινική Ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη τόνισε πως, «είναι σημαντικό, έπρεπε να γίνει κάτι είναι σοβαρό. Οι γονείς πλέον έχουν δυσκολευτεί, είναι χαμένοι μέσα σε αυτό. Επιβεβαιώνεται και βιβλιογραφικά ότι οι νέοι καταναλώνουν πάνω από 9 ώρες στο διαδίκτυο, σε μία οθόνη. Θα δούμε όμως ότι και οι ενήλικες δεν καταναλώνουμε λιγότερο εάν βάλουμε αυτή την εφαρμογή. Είναι τρομακτικό για το πόσες ώρες μπορούμε να χαθούμε μέσα στο κινητό. Αυτό που χτυπά καμπανάκι είναι η διαταραχή στον ύπνο. Οι νέοι ξεχνούν να κοιμηθούν, χάνονται μέσα σε όλο αυτό. Ο γονιός δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο όλη μέρα για να δει αν κοιμήθηκε ή όχι το παιδί ή αν βλέπει κινητό μέσα από τα σκεπάσματα. Όταν ξεχάσω να κοιμηθώ το επόμενο βήμα είναι η δυσκολία στην συγκέντρωση, και αυτό που μας τρομάζει πιο πολύ είναι ότι χάνεται εντελώς η ανθρώπινη επαφή, χάνεται ο νέος στην αναζήτηση της αποδοχής αλλά και τελικά χάνεται το όριο για το πού θα φτάσει για να πάρει ένα «like». Είναι «εντυπωσιακό» το ότι παίρνει αποδοχή κάποιος από το πόσους followers έχει».
Και συνέχισε: «είναι ένας τεράστιος εχθρός. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις μία οθόνη που κινείται; Ακόμη και σε ένα μωρό αν του δείξεις την οθόνη θα εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα των εικόνων. Πρέπει να στοχεύσουμε στο ότι ο γονιός πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Εάν δε μπορέσω να μιλήσω με την ίδια γλώσσα με το παιδί και να καταλάβω τι κάνει, δεν θα μπορέσω να επικοινωνήσω και να προστατεύσω. Το όριο, για να μπει σωστά θέλει χρόνο, και οι γονείς δεν έχουν χρόνο. Θέλει συζήτηση, θέλει χτίσιμο εμπιστοσύνης, να δίνουν χρόνο στα παιδιά τους».
Νίκος Βασιλάκος: «Πρέπει ο γονιός να ενεργοποιήσει τον γονικό έλεγχο – Απαραίτητο το parco.gov»
Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης και πραγματογνώμονας της Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος, Νίκος Βασιλάκος μίλησε επίσης για τον γονικό έλεγχο.
«Και αργήσαμε για τα μέτρα μπορώ να πω. Όταν έχω παιδιά με 3,5 μήνες τον χρόνο, μετρημένα, με το κινητό καταλαβαίνετε τι γίνεται. Όταν οι γονείς δεν ξέρουν ότι ο επιτρεπόμενος χρόνος είναι 30 λεπτά την ημέρα, γιατί θέλουμε το παιδί να είναι στην αναλογική ζωή και όχι στην ψηφιακή, μιλάμε για όρια; Το παιδί πρέπει να έχει κανονική ζωή και η κανονική δεν είναι ψηφιακή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το παιδί όταν γυρίσει από το σχολείο είναι να φάει και να διαβάσει,. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονιός είναι να απλώσει το κινητό και να πει στο παιδί «δώσε μου το κινητό σου, να αφήσεις το κινητό σε ένα συρτάρι, να φας φαγητό, να καταλάβεις τι τρως και όχι με το κινητό να τρώει παράλληλα». Εννοείται ότι γίνεται αυτό», σημείωσε.
Και προσέθεσε: «Το παιδί ελέγχεται από την πρόσβαση που θα έχει στο κινητό του. Συμφωνείς με το παιδί για τις ώρες που θα χρησιμοποιεί το κινητό. Θα μείνετε έκπληκτοι από το γεγονός ότι το παιδί θα πει λιγότερες ώρες από αυτές που περιμένατε. Μετά, παίρνει το παιδί κινητό; Πρέπει ως γονιός να μπεις στο parco.gov που από χθες είναι πλήρως λειτουργικό και σου εξηγεί πώς θα κάνεις γονικό έλεγχο. Ενεργοποιείς τον γονικό έλεγχο από τις ρυθμίσεις, και βάζεις τις ώρες που μπορεί να έχει κινητό το παιδί. Έχουν θέμα με την έκθεση του ανηλίκου σ πληροφορία που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Χωρίς γονικό έλεγχο δεν μπορείς να αποκλείσεις υλικό πορνογραφίας ή βίας ή τζόγου και άλλα. Μπορεί επίσης ο γονιός να βλέπει τι βλέπει το παιδί και από ποιά εφαρμογή. Στο Tik tok και στο Instagram μπορεί ο γονέας να δηλωθεί ως κηδεμόνας. Μπορεί να δει και τα μηνύματα του παιδιού του ο γονιός. Και σε γενόμενο έλεγχο θα μπορεί να ελεγχθεί το εάν υπάρχει το Kids Wallet.».