Τη δική τους ιστορία αντιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης μοιράστηκαν με τους τηλεθεατές του Buongiorno ο Χρήστος και η Ελευθερία.
Η περιπέτεια υγείας του Χρήστου ξεκίνησε το 2010, όταν διαπίστωσε πως αντιμετώπισε πρόβλημα με τα νεφρά του. Μέχρι το 2020 έκανε θεραπεία και για δύο χρόνια έκανε αιμοκάθαρση.
«Η αιμοκάθαρση δεν είναι ότι καλύτερο. Το 2022 πήγαμε στο Λαϊκό Νοσοκομείο για εξετάσεις. Η Ελευθερία χάθηκε σε κάποια στιγμή, είχε πάει στους γιατρούς να ρωτήσει για μεταμόσχευση», είπε ο Χρήστος.
«Το ‘έψηνα’ μέσα μου, όταν τον έβλεπα πόσο βασανιζόταν με την αιμοκάθαρση. Ήρθαμε άρον άρον από την Πάτρα στην Αθήνα για να μη χάσει τη ζωή του. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς τον Χρήστο. Κάναμε εξετάσεις και είδαμε απόλυτη συμβατότητα, σαν να ήμασταν ο ένας για τον άλλον», είπε η Ελευθερία, τονίζοντας πως ήταν αποφασισμένη να δώσει στον σύντροφό της μία ευκαιρία ζωής.
Τι ισχύει για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα
Ως ύψιστη πράξη αγάπης και αλτρουισμού χαρακτήρισε τη μεταμόσχευση ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Υπάρχει λίστα αναμονής, τα μοσχεύματα είναι κατά πλειοψηφία από τη χώρα. Η χώρα μας κλείνει το 2024 με ρεκόρ μεταμοσχεύσεων, έχουμε ξεπεράσει 100 μεταμοσχεύσεις από θανόντες δότες, που σχεδόν σε κάθε μία περίπτωση είναι πολλαπλάσιοι οι ασθενείς που έχουν επωφεληθεί».
«Η διαδικασία στη ζώσα μεταμόσχευση έχει κριτήρια. Πρέπει να είναι είτε συγγενείς είτε να συνδέεται με ισχυρή σχέση, η οποία πρέπει να ερευνηθεί. Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, ώστε να τηρούνται οι δικλείδες ασφαλείας».