Διχασμένη φαίνεται πως είναι η επιστημονική κοινότητα με τους μεν να λένε πως το μωρό ήταν πολύ άρρωστο και τους δε να επισημαίνουν πως δεν βλέπουν καμία παθολογία και πως επρόκειτο για ασφυκτικό θάνατο.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει ένα σαφές εύρημα που να δίνει ξεκάθαρη αιτία θανάτου, όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δίνουν τη δική τους ερμηνεία στα αποτελέσματα.
Από την μία, η Ειρήνη Μουρτζούκου δηλώνει ενθουσιασμένη και ανακουφισμένη με τους πανηγυρισμούς τους αποκλειστικά στην κάμερα του Live News να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.
Και από την άλλη, οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχει διορίσει η οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού επισημαίνουν πως στις εξετάσεις δεν βρίσκουν τίποτε το παθολογικό που να αιτιολογεί την έλλειψη οξυγόνου.
«Καμία λοίμωξη και σας το λέω κατηγορηματικά. Δεν μας δίνουν λοίμωξη στον εγκέφαλο, δηλαδή εγκεφαλίτιδα. Δεν μας δίνουν λοίμωξη στο μυοκάρδιο, δηλαδή μυοκαρδίτιδα. Δεν μας δίνουν λοίμωξη στους πνεύμονες, για παράδειγμα πνευμονία», δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, διορισμένος τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιωτάκη.
Η δικηγόρος Κατερίνα Μαυροειδή, εκπροσωπώντας τον πατέρα του άτυχου Παναγιωτάκη, διεμήνυσε πως αν ο θάνατος αποδοθεί από τους ιατροδικαστές σε παθολογικά αίτια, τότε θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ζητώντας διερεύνηση.
Τις επόμενες ώρες η ιατροδικαστική έκθεση
Εδώ και τέσσερις ημέρες ο Ανδρέας Γκότσης, ο ιατροδικαστής που έχει διοριστεί στην πολύκροτη υπόθεση, έχει στα χέρια του την έκθεση των παθολογοανατόμων. Θα συνεκτιμήσει όλα τα ευρήματα σε πνεύμονες, εγκέφαλο, ήπαρ και έντερο και θα αποφανθεί από τι τελικά πέθανε αυτό το παιδί τον περασμένο Αύγουστο.
Πηγές πάντως λένε στο Live News πως η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι ο Παναγιωτάκης ήταν ένα άρρωστο παιδί κάτι που όπως λένε επιβεβαιώνεται από μια σειρά ευρημάτων.
«Υπάρχει σαφής παθολογία στο μωρό 15 μηνών. Τα ευρήματα σε τουλάχιστον τρία όργανα όπως επίσης και οι πρησμένοι λεμφαδένες ”δείχνουν” πως το παιδί έπασχε από κάποιο νόσημα ιογενούς αιτίας. Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν και με την ισχαιμία εγκεφάλου που ήταν παρατεταμένη για ώρες προ του θανάτου», λένε ιατροδικαστικές πηγές.
Αντίθετη άποψη έχουν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας που εστιάζουν σε άλλα ευρήματα της ιστοπαθολιγικής που όπως λένε υποδηλώνουν ασφυξία και συγκεκριμένα:
-Εγκεφαλικό οίδημα
-Παρατεινόμενη υποξική ισχαιμία
-Πνευμονικό οίδημα ικανού βαθμού
-Κυψελιδική αιμορραγία στους πνεύμονες
-Εκφύλιση ηπατικών κυττάρων με την υποσημείωση μάλιστα ότι προκλήθηκε από την υποξία/ ισχαιμία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το πόρισμα Γκότση είναι εκείνο που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολύκροτης υπόθεσης ή την αρχή ενός νέου κύκλου για το αν τελικά τα 5 βρέφη στην Αμαλιάδα πέθαναν από χέρι ή από παθολογικά αίτια.
Γαλεντέρης: «Δεν βλέπουμε κάποια σαφή παθολογία που να αιτιολογεί τον θάνατο μέσω υποξικού μηχανισμού»
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής, μίλησε στο Live News για την έκθεση των παθολογοανατόμων και επεσήμανε σχετικά με τα ευρήματα αυτής:
«Δεν βλέπουμε κάποια σαφή παθολογία που να αιτιολογεί τον θάνατο μέσω υποξικού μηχανισμού. Να διευκρινίσουμε ότι αυτή η ιστοπαθολογική έχει ευρήματα, τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν ως μία υποκείμενη νόσο. Εμείς αυτό που μπορούμε και αντιλαμβανόμαστε από αυτή την έκθεση είναι ότι δεν μπορούμε να αιτιολογήσουν θάνατο, δεδομένου της συμπτωματολογίας και των εργαστηριακών εξετάσεων».