Μορφή μάστιγας παίρνουν τα περιστατικά μέθης από ανηλίκους. Εκατοντάδες είναι τα παιδιά που οδηγούνται στα νοσοκομεία, υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς τα καταστήματα, όχι μόνο τους επιτρέπουν την είσοδο, αλλά τους σερβίρουν και νοθευμένα ποτά.
Από την διασκέδαση στο νοσοκομείο καταλήγουν έφηβοι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
Κάθε χρόνο περίπου 200 περιστατικά μέθης καταγράφονται στις εφημερίες των νοσοκομείων Παίδων. Πρόκειται κυρίως για εφήβους, ηλικίας 14-16 ετών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθούνται από την κυβέρνηση νέα αυστηρά μέτρα, όπως η μετατροπή –χωρίς καμία εξαίρεση– σε ποινικό αδίκημα της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18.
«Πολλές φορές υπήρχαν γκρίζες ζώνες στο πώς λειτουργούν όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και πώς κι αυτοί που με επιτήδειο τρόπο μπορούσαν να ξεφύγουν», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεωργής.
Μόνο μέσα λίγες ώρες, πέντε παιδιά από 14 έως 17 ετών κατέληξαν στο νοσοκομείο σε Αθήνα, Ιωάννινα και Καλαμάτα.
«Ο οργανισμός τους δεν είναι ανεπτυγμένος για να μπορεί να αντέξει την τοξική επίδραση του αλκοόλ. Ο δε εγκέφαλός τους επειδή είναι υπό ανάπτυξη επηρεάζεται σημαντικά. Το πρώτο πράγμα που επηρεάζει είναι η συμπεριφορά τους, δεύτερον επηρεάζεται τοξικολογικά ο οργανισμός τους πολύ πιο άμεσα», είπε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Αυστηρά μέτρα για το κάπνισμα
Την ίδια ώρα, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα στη χώρα μας.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως:
-παιδικές χαρές
-αίθρια καφετεριών
-πισίνες
-παραλίες
-ταράτσες εστιατορίων
Η σύσταση αυτή, αν η απόσταση μεταξύ των πολιτών είναι μικρότερη των 10 μέτρων, αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών και των νέων από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.