Οι σταθμοί της ζωής και της πολιτικής διαδρομής του Κώστα Σημίτη έγραψαν σημαντικό μέρος της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του τόπου που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της χώρας.
Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης εξελίχθηκε στον κύριο εκφραστή του ρεύματος του εκσυγχρονισμού που καθόρισε την πορεία της χώρας και της οικονομίας για δεκαετίες μέχρι και σήμερα.
Διετέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και η πορεία του κορυφώθηκε με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στις 18 Ιανουαρίου 1996 έπειτα από την επιστολή παραίτησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο.
Η ανησυχία για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου και η πολύμηνη κρίση ακυβερνησίας λόγω της πολυήμερης νοσηλείας του τότε πρωθυπουργού είχε προκαλέσει θλίψη στο ΠΑΣΟΚ.
Με τη βοήθεια τότε του Γιώργου Παπανδρέου ο Κώστας Σημίτης στην δεύτερη ψηφοφορία εκλέγεται πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει πρωθυπουργός.
Έξι μήνες μετά στις 30 Ιουνίου 1996 θα εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Πόλωση στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φτάνει στα όρια της διάσπασης με τον Κώστα Σημίτη να βάζει το δίλλημα απέναντι στον Άκη Τσοχατζόπουλο: «ή πρόεδρος και πρωθυπουργός ή παραιτούμαι».
Ο Κώστας Σημίτης επιμένει και βάζει τους όρους της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα πατριωτικό, λαϊκό και εκσυγχρονιστικό.
«Οφείλουμε να αναλάβουμε το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και του κράτους, να συμβάλλουμε στο τέλος των πελατειακών πρακτικών», είχε υπογραμμίσει.
Τελικά, η τακτική του Σημίτη απέδωσε και με 2.732 ψήφους και ποσοστό 53,77% επικράτησε του Τσοχατζόπουλου που συγκέντρωσε 2.324 ψήφους και 46,23%.
«Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ.
Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός το Ιανουάριο του 1996 ήρθε αντιμέτωπος με την κρίση των Ιμίων.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε Πρωθυπουργός μεγάλων σταθμών της Ελλάδας και στην εξωτερική πολιτική με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό.
Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η αντικατάσταση της δραχμής με το ευρώ ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός της κυβέρνησης Σημίτη με τη χώρα να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Την πρωτοχρονιά του 2022 θα είναι ο πρώτος μαζί με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο που θα έκανε την πρώτη ανάληψη χαρτονομισμάτων του ευρώ από ΑΤΜ.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ ανέφερε:
«Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων. Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ , έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Άφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος! Αιωνία του η μνήμη».
Κορυφαία στιγμή την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τους οποίους διεκδίκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
«Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, παρ’ ότι γνώριζε ότι προερχόμουν και είχα υπηρετήσει ως βουλευτής άλλον πολιτικό χώρο, την αποστολή της διεκδίκησης των αγώνων και αργότερα, με δική του και πάλι πρόταση, την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και δημιουργική», σημείωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρώην πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο ο Κώστας Σημίτης επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση.
Στο μέσο της θητείας τους η Αθήνα γίνεται και αυτή μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μετρό, αποκτά ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης, χαράσσεται για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων η Αττική Οδός και στο τέλος της θητείας του ολοκληρώνεται μια από τις πιο σύγχρονες γέφυρες του κόσμου στο Ρίο Αντίρριο.
Η γνωριμία με την σύζυγό του, Δάφνη
Σε όλη την ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή του και επί 60 χρόνια ο Κώστας Σημίτης είχε δίπλα του έναν άνθρωπο, τη σύζυγό του Δάφνη.
Γνωρίστηκαν όπως είχε αποκαλύψει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του σε ένα πάρτι την περίοδο που σπούδαζαν στο London School of Economics.
Στο πρόσωπο της χαμογελαστής και βέβαια πολύ όμορφης -όπως έγραψε- βρήκε την παντοτινή σύντροφό του και το 1964 παντρεύτηκαν.
Απέκτησαν δυο κόρες τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Έκτοτε έμειναν αχώριστοι και τα τελευταία χρόνια περνούσαν αρκετό από το χρόνο τους είτε στο εξοχικό τους στους Αγίου Θεοδώρους είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού στο Κορακοχώρι Ηλείας.