Ο Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε στο «Buongiorno» για τις ιώσεις και τι πρέπει να προσέχουμε.
Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις στη χώρα μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το ενθαρρυντικό είναι πως πρόκειται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορωνοϊό και την Covid-19.
Για τις ώρες αναμονής στα νοσοκομεία εξαιτίας των ιώσεων μίλησε ο κ. Μαζάνης.
«Είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης των ιώσεων, επικρατεί η γρίπη Α κατά 50%, είναι η εποχική γρίπη που επικρατεί και υπάρχει εμβόλιο. Το 90% του κόσμου που νοσεί δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ίσως έχει κουραστεί ο κόσμος μετά την πανδημία για τα εμβόλια», είπε αρχικά.
«Τα παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσήσουν από γρίπη, την περνούν πιο ήπια. Μπορεί όμως ένα παιδάκι να μην έχει μόνο γρίπη, να έχει και έναν άλλο ιό, αδενοϊό, covid. Ο ένας κολλάει από τον άλλον. Τώρα που θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία θα πάμε σε μία έξαρση που θα κρατήσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Βέβαια αυτό συνέβαινε πάντα την περίοδο του χειμώνα. Παλιά κάνανε εμβόλιο περισσότερα παιδιά. Υπάρχει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται τα παιδιά κάτω από 2 ετών που νοσούν από RSV», συνέχισε ο κ. Μαζάνης.
Για την γαστρεντερίτιδα και τον μεταπνευμονοϊό που είναι σε έξαρση στην Κίνα: «Επίσης υπάρχει και μία γαστρεντερίτιδα που κυκλοφορεί από τον λεγόμενο νοροϊό. Δημιουργεί εμετούς, διάρροιες και έντονο πόνο στην κοιλιά. Ο ιός που υπάρχει στην Κίνα δεν είναι καινούριος, υπάρχει πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει εμβόλιο γι΄αυτό. Ωστόσο επειδή οι ενήλικες μπορεί να το έχουν εμφανίσει στο παρελθόν και να έχουν αναπτύξει αντισώματα, τώρα κολλάνε περσότερο τα παιδιά. Στην Κίνα κολλάνε τα παιδιά κάτω από τα 5 έτη. Δεν θα υπάρξει άμεσα μία τέτοια πανδημία όπως ήταν ο κορωνοϊός, αυτό συμβαίνει κάθε 50-70 χρόνια».
«Όσα παιδιά έχουν πυρετό, έντονο βήχα, μύξες καλό είναι να μείνουν σπίτι και να ρωτήσουν τον παιδίατρό τους πότε θα τους προτείνει να επιστρέψουν», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μαζάνης.