Ένας άνδρας 70 ετών και η 60χρονη σύζυγός του νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μεταπνευμονοϊό.
Ο 70χρονος, που αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, παρουσίασε έντονη δύσπνοια και κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγική του στην εντατική του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
«Ο ασθενής ήρθε σε εμάς στην εφημερία της Παρασκευής προς Σάββατο με λοίμωξη αναπνευστικού, επιδεινώθηκε σύντομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, χρειάστηκε διασωλήνωση, διακομιδή σε ΜΕΘ», είπε ο Αδαμάντιος Χλώρος, διευθυντής πνευμονολογικού τμήματος νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Ο 70χρονος άνδρας είχε έρθει σε επαφή με την κόρη του, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η ίδια νοσεί από γρίπη με ήπια συμπτώματα.
«Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εισήχθη και η σύζυγος του 70χρονου.
«Η σύζυγος, 60 ετών, που έχει προβλήματα σοβαρά νεφρολογικά, νοσηλεύεται εκτός κίνδυνου στη νεφρολογική κλινική. Ανιχνεύτηκε ότι έχει τον Κινεζικό ιό», δήλωσε ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.
Η 60χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε απομόνωση, ενώ τα δείγματα τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της έχουν σταλεί για επιβεβαίωση.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Ο μεταπνευμονοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Κίνα, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ωστόσο, ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ιδίως το χειμώνα και την άνοιξη και μάλιστα από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 2024, η κυκλοφορία του ήταν έντονη στην κοινότητα.
«Ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός ιός από το 2001 και ως επί το πλείστον προκαλεί ήπια συμπτώματα: Βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Μας ανησυχούν 4 κατηγορίες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και κυρίως αυτά που είναι μεταξύ 6 μηνών και 12 μηνών, οι άνθρωποι πάνω από 65- 70 οι άνθρωποι, αυτοί που έχουν επηρεασμένη άμυνα είτε από νοσήματα είτε από φάρμακα και τα χρόνια υποκείμενα σοβαρά νοσήματα καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις», δήλωσε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ο ιός ανιχνεύεται με έναν συνδυασμό νοσοκομειακών εξετάσεων, ωστόσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε αντιική θεραπεία. Η αντιμετώπιση, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γίνεται με υγρά, αντιπυρετικά και αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου.
Όσο για τα μέτρα προστασίας:
«Μάσκα το πρώτο και καλύτερο, ό,τι κάναμε στον κορωνοϊό, μάσκα ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών αποστάσεις».
Η νόσος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και προκαλεί το 10 με 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά.
Παγκόσμια ανησυχία για τον πνευμονοϊό
Την εξάπλωση του ιού παρακολουθούν και οι διεθνείς οργανισμοί καθώς στην Κίνα, μέσα σε 10 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 529%, ενώ στην πόλη Γιουχάν τα σχολεία έχουν κλείσει μετά από δεκάδες κρούσματα σε παιδιά.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες εκτός από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες ανακοινώνουν κρούσματα.
Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως το 2023 τα κρούσματα μεταπνευμονοϊού ήταν 225, πέρσι τα κρούσματα ήταν 327 κρούσματα.
Στην Ινδία έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως είναι περισσότερα.
Κρούσματα έχουν σημειωθεί και στη Σιγκαπούρη αλλά και στο Χονγκ Κονγκ.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως στην χώρα υπάρχουν 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα.