Δεύτερο κρούσμα μεταπνευμονοϊού εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η σύζυγος του 71χρονου που νοσηλεύεται στο «Παπανικολάου» βρέθηκε θετική στον ιό.
«Η γυναίκα του την επόμενη μέρα εμφάνισε συμπτώματα. Πήγε στο ΑΧΕΠΑ. Διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στην κινεζική γρίπη. Νοσηλεύεται στη νεφρολογική», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Η 60χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ο 71χρονος σύζυγός της, το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου».
«Εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα. Έχει όμως υποκείμενα νοσήματα. Σοβαρό καρδιολογικό νόσημα», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.
Ο 70χρονος μεταφέρθηκε στο «Παπανικολάου» το βράδυ της Παρασκευής με έντονη δύσπνοια και μια μέρα αργότερα εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα και η σύζυγος του. Λίγες μέρες πριν είχαν έρθει σε επαφή με την κόρη τους η οποία μόλις είχε επιστρέψει από το ταξίδι της στην Κίνα.
«Η κόρη μετέδωσε τον ιό από την Κίνα, το πέρασε στο πόδι».
Οι δύο ασθενείς, όπως και η κόρη τους, έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ιχνηλάτηση και σε άλλους ασθενείς, καθώς μέχρι να υποβληθούν στο εξειδικευμένο τεστ νοσηλεύονταν ως περιστατικά γρίπης σε απλό θάλαμο.
Ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο LIVE NEWS για τις εξελίξεις στην υγεία του 71χρονου που κόλλησε μεταπνευμονοϊό, είπε:
«Ο κινεζικός ιός δεν είναι κορονοϊός αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Πρέπει να ενισχύσουμε όμως και το ΕΣΥ. Ο 71χρονος είναι σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Του έγινε ένα multi test και εκεί διαπιστώθηκε πως φέρει τον ιό. Τώρα γίνεται ιχνηλάτηση και στους άλλους ασθενείς αλλά και στο συγγενικό του περιβάλλον. Η γυναίκα του νοσηλεύεται σε απλή κλίνη και είναι καλά στην υγεία της. Τώρα έχει απομονωθεί και εκείνη. Αν τα περιστατικά αυτά πήγαιναν σε ένα Κέντρο Υγεία δεν θα ξέραμε πως έχουν τον ιό».
«Θα βρεθούν και άλλα κρούσματα»
Την πεποίθησή της ότι θα βρεθούν κι άλλα κρούσματα στην κοινότητα εξέφρασε η επιδημιολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία διευκρίνισε πως ο συγκεκριμένος ιός είναι γνωστός εδώ και 24 χρόνια.
«Σίγουρα υπάρχουν πολλά κρούσματα γιατί το 5 – 10% των παιδιών νοσεί από τον ιό κάθε χρόνο»
Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των κρουσμάτων είναι γιατί χρειάζεται εξειδικευμένο κιτ για τη διάγνωση. Στο μεταξύ, τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος και διαρκούν λίγα 24ωρα.
Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας πως σοβαρότερη νόσηση συναντάμε σε σπάνιες περιπτώσεις και αφορά ειδικές ομάδες ανθρώπων, όπως τα πρόωρα βρέφη, τα άτομα με ανοσοκαταστολή και ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, όπως έγινε στην περίπτωση του 71χρονου ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιολογικό νόσημα.
Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί
Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί υπάρχει τέτοια κινητοποίηση από τη στιγμή που ο ιός είναι γνωστός και ήπιος.
Οι ειδικοί συστήνουν μεν ψυχραιμία, όχι όμως και εφησυχασμό.
Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται για κάποια μετάλλαξη του ιού που ενδεχομένως να επιφέρει σοβαρότερα συμπτώματα, ένα σενάριο που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.
Η μετάδοσή του γίνεται με σταγονίδια και τη στενή επαφή και εν αντιθέσει με την Covid-19, δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια ειδική θεραπεία.