Αποχαιρετιστήριο διάγγελμα με πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες έκανε ο Τζο Μπάϊντεν από το Οβάλ γραφείο λίγες ημέρες πριν παραδώσει τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών στον Τραμπ.
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο τελευταίο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.
«Οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες, εάν η κατάχρηση εξουσίας αφεθεί ανεξέλεγκτη. Σήμερα, στην Αμερική διαμορφώνεται μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που πραγματικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και τη δίκαιη ευκαιρία για όλους να προχωρήσουν μπροστά».
Ο απερχόμενος πρόεδρος χρησιμοποίησε τον όρο «τεχνολογικο- βιομηχανικό σύμπλεγμα», απηχώντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1961.
«Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ μίλησε για τους κινδύνους του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος. (…). Έξι δεκαετίες αργότερα, ανησυχώ εξίσου για τη δυνητική άνοδο ενός τεχνολογικού βιομηχανικού συμπλέγματος που θα μπορούσε να θέσει πραγματικούς κινδύνους και για τη χώρα μας».
Με αυτή τη δήλωση ο Μπάιντεν φωτογράφισε, μεταξύ άλλων, τον Ίλον Μασκ που συνέβαλε στην επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Οι καλεσμένοι του Τραμπ
Με 48 χιλιόμετρα προσωρινή περίφραξη, 25.000 αστυνομικούς και πράκτορες η Ουάσιγκτον μετράει αντίστροφα για την ορκωμοσία του Τραμπ την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη λίστα καλεσμένων φιγουράρουν οι δισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ Ίλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος της Amazon και Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, οι οποίοι θα έχουν περίοπτη θέση στην τελετή ορκωμοσίας, καθώς θα στέκονται σε εξέδρα μαζί με τους υποψήφιους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ.
Όπως επίσης και πολιτικές προσωπικότητες από την παγκόσμια ακροδεξιά σκηνή. Για πολλούς, η συμμετοχή τους δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά μια επένδυση στις σχέσεις με τον μεγιστάνα που επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Πρόσκληση πήραν και θα παραστούν:
-Χαβιέ Μιλέι, πρόεδρος Αργεντινής,
-Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός Ιταλίας,
-Ματέους Μοραβιέτσκι, πρώην πρωθυπουργός Πολωνίας,
-Νάιτζελ Φάρατζ, αρχιτέκτονας του Brexit,
-Ερικ Ζεμούρ, Γάλλος ακροδεξιός πολιτικός,
-Σαντιάγο Αμπασκάλ, ακροδεξιός ηγέτης Vox Ισπανίας και πρόεδρος του κόμματος Ευρωπαίοι Πατριώτες,
-Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής λαϊκιστικού κόμματος Chega Πορτογαλίας.
Πήραν πρόσκληση αλλά δεν θα παραστούν οι: Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ξιν Πινγκ, αλλά θα στείλει εκπρόσωπό του, ο επικεφαλής του AfD Άλις Βάιντελ και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του CDU Γιούργκεν Χάρντ.
Δεν έλαβαν πρόσκληση κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, που είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι Λεπέν και Μπαρντελά δεν έχουν καταγραφεί ως ιδιαίτερα διαχυτικοί απέναντι στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.