Την οργή του Τραμπ προκάλεσε μια επίσκοπος η οποία τον κάλεσε από άμβωνος να δείξει έλεος απέναντι στους μετανάστες και τις άλλες μειονότητες.
«Στο όνομα του Θεού μας, σας ζητώ να δείξετε έλεος στους ανθρώπους στη χώρα μας που τώρα φοβούνται. Υπάρχουν παιδιά που είναι γκέι, λεσβίες και τρανς σε Ρεπουμπλικανικές, Δημοκρατικές και αδέσμευτες πολιτικά οικογένειες. Κάποιοι φοβούνται για τη ζωή τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών δεν είναι εγκληματίες».
Μέσα στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον, στην πρώτη λειτουργία μετά την ορκωμοσία του, η επίσκοπος επικρίνει τις πολιτικές με τις οποίες ξεκίνησε τη νέα θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτώντας τον στα μάτια.
«Δεν θεωρώ πως ήταν καλή λειτουργία, όχι. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο ίδιος.
Με ανάρτησή του, απαίτησε συγγνώμη για τα λόγια της επισκόπου.
«Η υποτιθέμενη επίσκοπος η οποία μίλησε στη λειτουργία το πρωί της Τρίτης ήταν ακροαριστερή ριζοσπάστρια και σκληροπυρηνική εχθρός του Τραμπ. Μετέφερε την εκκλησία της στον κόσμο της πολιτικής με πολύ αγενή τρόπο. Η ίδια και η εκκλησία της οφείλουν στο κοινό μια συγγνώμη».
Η απόφαση του Τραμπ να τερματίσει την αιωνόβια αρχή της απόδοσης ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα αν οι γονείς τους βρίσκονται στη χώρα νόμιμα προκαλεί κύμα αντιδράσεων.
Ήδη οι γενικοί εισαγγελείς σε 22 πολιτείες ετοιμάζονται να μπλοκάρουν την εφαρμογή του διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ.
«Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται στην 14η Τροπολογία. Είναι συνταγματικό δικαίωμα και ο πρόεδρος δεν μπορεί να το καταργήσει με μια κίνησή του», είπε μία ακτιβίστρια.
Ενιαίο μέτωπο ενάντια στον Τραμπ
Μετά τις πρώτες, όχι και τόσο φιλικές δηλώσεις του Τραμπ για την Ευρώπη, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να καταστρώσουν κοινή στρατηγική.
«Οι δύο χώρες μας πρέπει να παίξουν το ρόλο τους για την εδραίωση μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης, μιας Ευρώπης προσκολλημένης στις διατλαντικές σχέσεις, που έχει επίγνωση των συμφερόντων της», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Ευρώπη δεν θα κρυφτεί αλλά θα είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος με αυτοπεποίθηση», είπε ο Όλαφ Σολτς.
Στη Δανία τα πνεύματα έχουν οξυνθεί μετά τις απειλές του Τραμπ ότι σκοπεύει να προσαρτήσει την Γροιλανδία.
«Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ, ακούστε πολύ προσεκτικά. Η Γροιλανδία είναι μέρος του βασιλείου της Δανίας εδώ και 800 χρόνια. Επιτρέψτε μου να το θέσω με λόγια που ίσως καταλάβετε: Κύριε Τραμπ, άντε γα…», είπε Δανός ευρωβουλευτής.
Ο πρόεδρος του Παναμά κάλεσε δημοσιογράφο να σοβαρευτεί όταν τον ρώτησε πώς θα αντιδρούσε σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στη χώρα του.
«Η Διώρυγα του Παναμά ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει στον Παναμά. Η Διώρυγα του Παναμά δεν ήταν παραχώρηση ή δώρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να απελευθερώσει τους σχεδόν 1.600 υποστηρικτές τους, που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, ανάμεσά τους ηγέτες των ακροδεξιών ομάδων Proud Boys και Oath Keepers, καθώς και ένας καταδικασμένος σε ισόβια για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.