Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος.
Για τις κήλες στην σπονδυλική του στήλη μίλησε ο ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας.
«Το καταλαβαίνεις όταν είσαι δυσλειτουργικός. Όταν ο πόνος σταματάει να είναι ένας απλός πόνος και συνεχίζει να γίνεται μια δύσκολη καθημερινότητα που αναρωτιέσαι αν θα ξαναπερπατήσεις, αν δεν θα πονάς. Όταν τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα. αυτό ξεκίνησε με έναν οξύ πόνο όταν πήγα να πιάσω το μωρό, που έμεινα εκεί. Όταν ξάπλωσα και πήρα φάρμακα και είδα ότι δεν μπορώ να σηκωθώ πήρα έναν γιατρό να μου κάνει ένεση κορτιζόνης. Και έκανα και μια μαγνητική. Βρήκαμε μία κήλη τεράστια που χτυπούσε στο ισχιακό νεύρο και ό,τι και να γινόταν δεν έφτιαχνε αυτό», ανέφερε.
Ο νευροχειρουργός κ. Στέλιος Βλατάκης μίλησε για τη δισκοκήλη.
«Είναι η πιο συχνή πάθηση στην σπονδυλική στήλη. Δεν έχει διαφορά σε άντρες και γυναίκες. Οι κήλες στην αυχενική μοίρα της σπονδ. στήλης είναι πιο επικίνδυνες γιατί υπάρχει ο νωτιαίος μυελός. Ευτυχώς η φύση το έχει φτιάξει έτσι ώστε να εμφανίζονται κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα, χαμηλά στην μέση. Στην πλάτη είναι σπάνιες αλλά πολύ δύσκολες να αντιμετωπιστούν ακόμη και χειρουργικά», υπογράμμισε.
Και συνέχισε ο κ. Βλατάκης: «Όταν σταματάμε να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, δεν κάνουμε γυμναστική, τότε ξεκινούν τα προβλήματα. Υπάρχει προδιάθεση στην κήλη στην σπονδυλική στήλη αλλά κυρίως γίνεται με έναν αυτόματο τραυματισμό. Υπάρχουν και οι πιο χρόνιες παθήσεις στον δίσκο όπου σχετίζεται με την φθορά στον χρόνο, την γήρανση. Το κάπνισμα αφυδατώνει τους δίσκους. Τα προβλήματα στην μέση τα δημιουργούν οι δίσκοι όταν χαλάνε και οι αρθρώσεις. Όταν φθαρούν κάνουν αξονικό πόνο. Η φθορά ξεκινά από την εφηβική ηλικία, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στην σπονδυλική μας στήλη. Μπορεί όμως να μην υπάρχει συμπτωματολογία».