Ο φόβος για την υγεία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζωή μας; Οι ειδικοί εξηγούν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita».
Ο δημοσιογράφος Άρης Καβατζίκης μοιράστηκε με το «Όλα για τη Ζωή μας Vita» τον φόβο του με τις ασθένειες.
«Το είχε η μητέρα μου. Είχε η ίδια αυτή τη φοβία με τις ασθένειες που μεταδόθηκε 100% σε μένα, το πήρα αυτούσιο. Οι απώλειες που έζησα είχαν να κάνουν με ασθένειες που έχουμε γύρω μας. Ο αδερφός μου έφυγε από καρδιοπάθεια και η μητέρα μου από καρκίνο. Είναι τραύμα, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα μέσα μου αν τελικά είναι πιο επίπονο ή σε φορτίζει με τόνους φοβίας ένας θάνατος ξαφνικός ή ένας θάνατος που ξέρεις την αρνητική διάγνωση».
«Έχω συναίσθηση της φοβίας. Είναι προβληματικό στη ζωή μου, έχω άγχος, θα ήθελα να είμαι πιο άνετος. Υπάρχει αυτό το άγχος και σου χαλάει και το μετά του».
«Όταν άρχισε η πανδημία και τα πρώτα κρούσματα είχα φοβηθεί τον ίσκιο μου. Ζήτησα και σεβάστηκαν στο κανάλι να μην πηγαίνω για ένα μήνα μέχρι να δούμε την έκβαση. Ήταν ακραίο γιατί απουσίασα από τη δουλειά μου και την έκανα από το σπίτι, ενώ οι άλλοι συνάδελφοι βρίσκονταν στη θέση τους».
Τι είναι ο φόβος υγείας
Ο φόβος υγείας, όπως αποκαλείται από την επιστημονική κοινότητα, είναι μία οργανωμένη διαταραχή που ανήκει στις σωματικές διαταραχές.
«Το άτομο έχει ένα άγχος που είναι μεγάλο και σταθερό. Ζουν με αυτό το άγχος και ζουν συνέχεια με αυτό», είπε η κλινική ψυχολόγος Δέσποινα Μητροβγένη.
Πολλές φορές ο φόβος υγείας συνδέεται με το τραύμα, ενώ δημιουργεί έναν κύκλο αποφυγών που κάνει το άτομο να μη ζει.
«Προσέχουμε την υγεία μας σε κάθε περίπτωση. Προσέχουμε μέχρι το σημείο που νιώθουμε χαρά, όταν πιεζόμαστε πάρα πολύ και προσέχουμε, σημαίνει ότι έχουμε περάσει το μέτρο», είπε η κλινική ψυχολόγος.