Τρεις μήνες συμπληρώνονται από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ όπου μια ανακαινισμένη στέγη στο σιδηροδρομικό σταθμό κατέρρευσε σκοτώνοντας 15 άτομα.
Ένα ανθρώπινο ποτάμι που ξεχειλίζει από οργή απειλεί την πολιτική επιβίωση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υποψίας διαφθοράς σε συμβάσεις κατασκευής έχει εξελιχθεί στην πιο σοβαρή πρόκληση των τελευταίων ετών για τον πρόεδρο της Σερβίας.
Ξεκινώντας από το Βελιγράδι και καλύπτοντας μια απόσταση 80 χιλιομέτρων φθάνει στο Νόβι Σαντ, εκεί όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση του στέγης στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στους φοιτητές κατά μήκος της διαδρομής πολίτες που ζητωκραύγαζαν.
Με σύνθημα ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως στις έρευνες και να μην υπάρξει συγκάλυψη.
Η Μόσχα καλεί τους διαδηλωτές να επιδείξουν λογική και τονίζει πως δεν θα αφήσει το χάος να επικρατήσει στη Σερβία.
Την ίδια ώρα, αυτοκίνητο στο Βελιγράδι έπεσε πάνω σε πλήθος που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία στη μνήμη των θυμάτων τραυματίζοντας δύο γυναίκες γιατρούς. Ήταν το τρίτο ανάλογο περιστατικό που συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Απέκλεισαν τρεις γέφυρες στον Δούναβη
Ένα ποτάμι από Σέρβους κάθε ηλικίας κυρίως φοιτητές και νέους έχει κατακλύσει το Νόβι Σαντ και κυρίως τις 3 γέφυρες στο Δούναβη. Συμβολικά απέκλεισαν για 3 ώρες τις δυο και ο αποκλεισμός στην άλλη θα διαρκέσει 24 ώρες.
Το σύνθημα που κυριαρχεί σήμερα είναι «φτάνει πια η σιωπή». Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό τηρώντας σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα της τραγωδίας.
Σε όλες τις εισόδους του Νόβι Σαντ από χθες το βράδυ είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων που έφταναν απ’ όλες τις γωνιές της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές έφταναν οργανωμένα, όπως οι μοτοσικλετιστές, οι ταξιτζήδες, οι αγρότες με τρακτέρ, οι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων, οι βετεράνοι πολέμου, όπως και οι φοιτητές από το Βελιγράδι πραγματοποιώντας πορεία 80-90 χιλιομέτρων.
Και σε άλλες χώρες άνθρωποι διαδήλωσαν συμπαραστεκόμενοι στους Σέρβους φοιτητές και στα αιτήματα τους, όπως μπροστά από τις πύλες του Βραδεμοβούργου στο Βερολίνο αλλά και στην Κροατία.
Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους φοιτητές σε διάλογο, ενώ παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ξένο δάκτυλο στις διαδηλώσεις.