Η περιοχή με πλούσιο ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και υπό διαρκή και συστηματική παρακολούθηση.
Τα μάτια όλων των επιστημόνων είναι στραμμένα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Εκεί που το ρήγμα που βρίσκεται κοντά στη βραχονησίδα Άνυδρος «βρυχάται» διαρκώς τις τελευταίες ώρες θέτοντας σε επιφυλακή τους σεισμολόγους.
Όπως ανέφερε στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος οι σεισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών.
«Έχουν σχέση με τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στην υποθαλάσσια τάφρο μεταξύ Αστυπάλαιας, Ανάφης, Σαντορίνης και Αμοργού. Μπορεί να γίνει ισχυρότερος ο σεισμός πόσο ισχυρότερος δεν μπορούμε να το πούμε. Ενδεχομένως να σταματήσει σιγά σιγά η σεισμική δραστηριότητα μέχρι εδώ που έφτασε».
Η σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στο ρήγμα μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης και σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Δημήτρη Παπανικολάου, έχει μήκος που φτάνει τα 25 χιλιόμετρα, το οποίο, όπως σημειώνει, αν ενεργοποιηθεί σε όλο του το μήκος μπορεί να δώσει πολύ ισχυρό σεισμό.
«Είναι 20-25 χιλιόμετρα. Εάν ενεργοποιηθεί ολόκληρο το ρήγμα σε όλο το μήκος των 20 χιλιομέτρων, αυτή είναι η επικίνδυνη περίπτωση. Εάν έχουμε ενεργοποίηση του ρήγματος ολόκληρου και έχουμε έναν ισχυρό σεισμό, είναι πιθανό να έχουμε κατολισθήσεις και στην καλντέρα, αλλά και στα πρανή του Κολόμπου, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν τοπικά τσουνάμι».
Ο φονικός σεισμός στη Σαντορίνη το 1956
Η ενεργοποίηση του ρήγματος ξυπνά μνήμες του καταστροφικού σεισμού της 9ης Ιουλίου του 1956 στην Σαντορίνη που στοίχισε τη ζωή σε 53 ανθρώπους.
Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν ο κύριος σεισμός ύψους πάνω από 7 ρίχτερ και μετά από 12 λεπτά ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 6.9.
Οι δύο σεισμοί δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου έφθασε τα 25m στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20m στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10m στη Φολέγανδρο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.
Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ώρων δεν έχει γίνει σαφές αν οφείλεται στο ίδιο ρήγμα του 1956 ή σε κάποιο από τα παραπλήσια ρήγματα της περιοχής.