Οι μνήμες νωπές αν και απόμακρες. Οι κάτοικοι σηκώνουν τα μάτια ψηλά και ελπίζουν. Tο 112 ήδη χτύπησε, παρακαλούν να μην ζήσουν όσα οι πρόγονοι τους.
Στο πρωτοσέλιδο τα «ΝΕΑ» γράφουν «Ξυπνάει ο εφιάλτης του σεισμού του ’56».
Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956 ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι ύψους έως και 25 μέτρων που ακολούθησε, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη Σαντορίνη, την Αμοργό και άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.
Η δραστηριότητα άρχισε τον Αύγουστο του 1925. Στο τέλος της έκρηξης του 1925-1928 ο όγκος της λάβας υπολογίστηκε στα 100.000.000 κυβικά μέτρα, όταν κρύωσε ένωσε την Μικρή Καμένη με τη Νέα Καμένη.
Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από κοντά.
«Ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το Κολούμπο, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, δεν κοιμάται. Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο», γράφει ο Guardian.
Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. και το κεντρικό μέρος του νησιού βυθίστηκε σχηματίζοντας έτσι την Καλντέρα. Οι Φοίνικες την ονόμαζαν Καλλίστη και οι Δωριείς Θήρα.
Λέγεται μάλιστα ότι όλο το Αιγαίο σκοτείνιασε και τα κύματα κατέστρεψαν τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου.