Eιδικοί μιλούν στο Live News για τη σεισμική «καταιγίδα» σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις Αρχές και την ίδια ώρα έχει σκορπίσει ανησυχία στους κατοίκους με αρκετούς να φεύγουν από το νησί.
Το μικρό νησάκι -η βραχονησίδα Άνυδρος- στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι στο επίκεντρο των σεισμογράφων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφηκαν 550 σεισμοί.
Ειδικοί μιλούν στο Live News για το φαινόμενο που έχει απασχολήσει μέχρι την διεθνή ειδησεογραφία.
«Έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο»
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, είπε στην εκπομπή:
«Βρισκόμαστε σε μία έντονα εξελισσόμενη σεισμική δράση, ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει αύξηση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών, και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού. Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίο αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956. Τα χαρακτηριστικά που ανέφερα μας έδειξαν πως βρισκόμαστε σε μία προσεισμική ακολουθία. Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ. Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά. Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες. Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».
«Μπορεί να δούμε τσουνάμι αλλά θα είναι μικρό»
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε στην Σαντορίνη για να κάνει τη δική του αυτοψία.
«Πριν από μία ώρα περίπου τελείωσε η κοινή συνεδρίαση των 2 επιτροπών, της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου και συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας. Έγινε ανταλλαγή των νέων δεδομένων και η κοινή συνιστώσα όλων των συναδέλφων ήταν η εξής: η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται κοντά στην Αμοργό, δεν θα πάψει αύριο, αλλά θα διαρκέσει μερικές μέρες στα ίδια μεγέθη. Το δεύτερο είναι πως δεν πρόκειται να πάμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη. Είναι μικρά τα ρήγματα και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Δεν θα ξαναδούμε σεισμό όπως το 1956. Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο. Υπάρχει μία ηφαιστειακή δραστηριότητα, μικρή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία. Μπορεί να δούμε τσουνάμι αλλά θα είναι μικρό. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται».
«Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την πιθανή ενεργοποίησης του ηφαιστείου»
Ο ηφαιστειολόγος και τέως πρόεδρος Ινστιτούτου Μελέτης & Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, είπε στο LIVE NEWS:
«Από τα στοιχεία που έχουμε ξέρουμε πως το ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται μέσα στην Καλντέρα, βρίσκεται σε μία πρώτη φάση μικρής ανησυχίας, την παρακολουθούμε με πλήθος μηχανημάτων και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Πιθανά να εξελιχθεί όπως το 2011, δηλαδή να ‘κοιμηθεί’ το ηφαίστειο. Για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το Κολούμπο, τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν να έχει επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο».