Ο εγκέλαδος ξύπνησε στη Σαντορίνη. Η γη σείεται διαρκώς.
H σεισμική ακολουθία συνεχώς πυκνώνει με περίπου 10 δονήσεις την ώρα. Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα έχει σκορπίσει ανησυχία στους κατοίκους με αρκετούς να φεύγουν από το νησί.
Αεροπορικές εταιρείες έχουν βάλει με έκτακτα δρομολόγια για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.
Αυτό το μικρό νησάκι-η βραχονησίδα Άνυδρος-στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι στο επίκεντρο των σεισμογράφων. Τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφηκαν 550 σεισμοί.
Στο κλειστό γυμναστήριο της Θήρας έχουν στηθεί σκηνές, στις οποίες διανυκτέρευσαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ. Παρέμειναν καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας προκειμένου να είναι σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις δέκα το πρωί, 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο φόβος είναι αν η σεισμική δραστηριότητα φέρει ένα ακόμα μεγαλύτερο σεισμό.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς προς όλους, συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ όπως πάντα τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, για να ξεπεράσουμε αυτή τη κατάσταση», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε στην Σαντορίνη για να κάνει την δική του αυτοψία.
«Δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα και αν η υπολειπόμενη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιο αξιόλογο εν πάση περίπτωση σεισμό, της τάξεως πέντε, πεντέμισι, όχι πάνω από έξι», δήλωσε.
Από τις σεισμικές δονήσεις κατολίσθηση σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Σαντορίνη.
Με τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, οι αρχές αποφάσισαν την λήψη έκτακτων μέτρων:
-Κλείσιμο των σχολείων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό τη Δευτέρα
-Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους
-Απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και έλεγχο κατοικιών.
-Περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-Επιλογή ασφαλών διαδρομών στο επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.
-Εκκένωση νερού από πισίνες, απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση που δημιουργηθεί παλίρροια.
Η πρώτη σκέψη όλων ήταν η ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Οι επιστήμονες ωστόσο είναι προς το παρόν κατηγορηματικοί. Το ηφαίστειο δεν βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση διέγερσης. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα ρήγματα που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού και Θήρας