Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται αδιάκοπα αυτές τις ημέρες στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με μεγαλύτερη όλων αυτή των 5 Ρίχτερ τέσσερα λεπτά μετά τις 3 σήμερα το μεσημέρι, έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε μία σειρά από νησιά.
Η Σαντορίνη σείεται. Κάθε πέντε λεπτά μία σεισμική δόνηση ταρακουνά το νησί.
Οι σεισμολόγοι παρατηρούν ότι η δραστηριότητα επικεντρώνεται πάνω από την βραχονησίδα Άνυδρο, με το ερώτημα όλων να είναι τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα, να έχουμε τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού που μπορεί να φτάσει τα 6 ή και μεγαλύτερο. Ένας σεισμός του 6, 6,2, 6,3, 6,5, δεν είναι ένα απίθανο σενάριο», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.
«Με βάση τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και 25 με 30 χρόνια, η σχέση μήκους ρήγματος με το σεισμό που αναμένεται είναι ότι μπορεί να φτάσει το μέγεθος του 6», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
Υπάρχουν και επιστήμονες που θεωρούν ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να επέλθει και με μία χαμηλότερης τάξεως δόνηση.
«Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα σεισμό της τάξης των 5,2, 5,3 βαθμών για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Το σενάριο της σμηνοσειράς
Μετά τις απανωτές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σήμερα, υπάρχουν κι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στις Κυκλάδες έχει δημιουργηθεί σμηνοσειρά.
«Η δραστηριότητα περιοριζόταν εδώ που βλέπετε τα μπλε σύμβολα, που σημαίνει πιο μικρούς σεισμούς και στη συνέχεια απότομα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλοι σεισμοί έγινε αυτή η μετατόπιση και παραμένει αυτές τις τρεις τέσσερις μέρες τώρα», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.
Όπως εξηγούν στο MEGA ειδικοί επιστήμονες του σεισμολογικού ινστιτούτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε μία τέτοια περίπτωση η κορύφωση θα φέρει και αποδυνάμωση, που θα έχει διάρκεια.
«Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε κάπου εδώ πάνω, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τους πιο πολλούς σεισμούς αυτών των μεγεθών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδυναμώνεται και το μέγεθος», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης.
Με βάση το σενάριο της δημιουργίας σμήνους σεισμών, θα μπορούσε ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα, να είναι και ο κύριος; Οι απόψεις διίστανται.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι, εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο αυτό. Ενδεχομένως, ο 5, που έγινε πριν μισή με μία ώρα περίπου, να ήταν ο κύριος», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν νομίζω, είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Αυτό που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν μπορεί να υπάρξει ηφαιστειακή διέγερση λόγω των συνεχόμενων δονήσεων.
«Είμαστε σαφέστατοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ενεργοποίηση των ηφαιστείων της Καμμένης και του Κολούμπου. Δεν περιμένουμε κάτι να το ενοχλήσει, δεν έχουμε καμιά ένδειξη», είπε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου αύριο, για την επικαιροποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.