Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός εκδηλώνει ανοσολογική αντίδραση σε δικά του αντιγόνα, προκαλώντας νόσο.
Επιτίθενται στους δικούς του ιστούς και όργανα προκαλώντας πόνο, φλεγμονές και άλλες παθολογικές εκδηλώσεις επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.
Σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 80 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, από τα οποία τα συχνότερα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η κοιλιοκάκη και άλλα.
Ο pastry chef Αντώνης Μακρυνιώτης, μίλησε στο Όλα για την ζωή μας για τα αυτοάνοσα.
«Είναι κάτι που όταν το αποκτήσεις ή μάθεις τι το έχεις, να καταλάβεις πολλά πράγματα από την ζωή σου. Μπορεί να είναι η απάντηση σε κάποιο πρόβλημα που είχες βρει. Ήταν σοκαριστικά τα πρώτα λεπτά όταν έμαθα για το αυτοάνοσο. Έκατσα και μίλησα με την γιατρό. Πάσχω από μυασθένεια Gravis (βαριά μυασθένεια)», αποκάλυψε μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται πως ο όρος μυασθένεια Gravis (βαριά μυασθένεια) αφορά ένα αυτοάνοσο νόσημα του νευρικού ιστού που συνεπάγεται την αδυναμία και κάματο των μυών.
Τα συμπτώματα της μυασθένειας Gravis οφείλονται στη διαταραχή της λειτουργίας της νευρομυϊκής σύναψης δηλαδή του σημείου όπου γίνεται η μεταβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης και που αποδίδεται στην κατάληψη των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης από αυτοάνοσα αντισώματα.
Ο Καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος έδωσε την επιστημονική οπτική του θέματος.
«Ο τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο. Το στρες όχι όμως το δημιουργικό στρες, αλλά το υπαρξιακό, αυτό ασκεί επιτρεπτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ασθένειας. Έχουμε παρατηρήσει ότι μετά τον κορωνοϊό ή μετά τον εμβολιασμό ορισμένοι άνθρωποι εκδήλωσαν κάποια αυτοάνοσα τα οποία δεν είχαν προηγουμένως. Αυτό όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το παραπάνω που ανέφερα, δεν είναι στο επίπεδο της επιδημιολογικής απόδειξης», υπογράμμισε.
Περισσότερες συμβουλές αναλυτικά στο βίντεο.