Τρία νέα βίντεο, τα οποία δείχνουν τα τελευταία λεπτά της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν συγκρουστεί με την επιβατική, βρίσκονται στα χέρια του εφέτη ανακριτή, δύο χρόνια μετά τη μοιραία τραγωδία.
Δύο εξ’ αυτών έχουν δοθεί και στη δημοσιότητα. Τα βίντεο δόθηκαν από την εταιρεία φύλαξης – βιντεοεπιτήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, Interstar Security.
Για την γνησιότητα του βίντεο αναμένεται να αποφανθούν οι αρμόδιες Αρχές, ενώ ερωτήματα εγείρει ο χρόνος παράδοσής του υλικού καθώς σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο, Βασίλη Κοκοτσάκη, τον Αύγουστο του 2023 η ίδια εταιρεία υποστήριξε ότι ο σκληρός δίσκος είχε επανεγγραφεί και τα βίντεο δεν υπήρχαν.
Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης υπογράμμισε σχετικά με την υπόθεση: «Η υπόθεση είναι πολύπλοκη, περίπλοκη και χρειάζεται χρόνο και δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Για το θέμα του βίντεο, έπρεπε να έχει προσκομιστεί. Της ζητήθηκε άλλο πράγμα και δεν το κατέθεσε. Θα μπορούσε να πει και η εταιρεία ότι έχει στην διάθεση της βίντεο. Στα Τέμπη υπάρχει το εξής: ότι είναι αναποτελεσματική η διερεύνηση της ιστορίας, και συμμετέχει το λαϊκό στοιχείο, δηλαδή βοηθούν ο λαός και οι συγγενείς. Αυτό είναι σημαντικό. Οι έρευνες προχωρούν αλλά ο ανακριτής έχει πολύ μεγάλο όγκο στοιχείων».
«Αν δεν υπήρχε η πίεση του κόσμου μπορεί να μην είχαμε δει τα βίντεο. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση που ασκούν οι συγγενείς και το λαϊκό στοιχείο και ειναι προς την θετική πλευρά. Πιστεύω πως αποκλείεται να ξεκινήσει η δίκη το 2025», συμπλήρωσε.
Το σχόλιο του Σπύρου Δημητρίου & του Σταύρου Μπαλάσκα
Μιλώντας για το θέμα, ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου σημειώνει:
«Αυτή η τεράστια και συγκλονιστική υπόθεση που έχει κλονίσει, εκτός από τους ανθρωπιστικούς λόγους, έχει κλονίσει και την αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος. Είναι μια σπουδαία αρχή συνταγματική».
«Χαίρομαι που κινητοποιούμαστε σαν λαός και προληπτικά διαμαρτυρόμαστε μην τυχόν γίνει συγκάλυψη διότι από ό,τι ξέρω, μέχρι στιγμής, δεν έχει εξαχθεί κάποιο πόρισμα που να διαμαρτύρεται η Δικαιοσύνη ότι γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης», συμπληρώνει.
Όπως λέει ο ίδιος:
«Όταν επιμένουμε στο μη δηλωμένο καύσιμο πηγαίνουμε σε παραβάσεις τελωνιακού και δασμολογικού χαρακτήρα, ενώ μπορεί, δεν το ξέρω, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα μεταφοράς επισφαλούς των καυσίμων. Πρέπει να εξετάσουμε αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές μεταφοράς του καυσίμου. Εμένα προσωπικά δεν θα με ενδιέφερε στη δικογραφία αν το καύσιμο δεν έχει καταβάλει τους αντίστοιχους δασμούς και είναι παράνομο φορολογικά, να το πω έτσι, θα μας ενδιέφερε να δούμε αν τα τρένα επιτρέπεται να μεταφέρουν καύσιμα και αν το συγκεκριμένο τρένο τα καύσιμα που μετέφερε είχαν διασφαλιστεί».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, λέει:
«Ένα μεγάλο δυστύχημα, κάτι που συντάραξε όλη την Ελλάδα, έχει γίνει μείζον πολιτικό θέμα».
«Πρέπει να πούμε και εδώ θα το τονίσω ότι ο διοικητής της Τροχαίας όταν πάρθηκε μια απόφαση από κάποιους ανθρώπους υπεύθυνους να μπαζωθεί εκείνο το μέρος, διαφώνησε και αποχώρησε και βεβαίως έφαγε το κεφάλι του τελικά γιατί απομακρύνθηκε και από τη θέση του».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Όλοι πιστεύω ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».