H χθεσινή έφοδος αστυνομικών στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, έδωσε νέα τροπή στη διερεύνηση των συνθηκών της εθνικής τραγωδίας.
Oι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν βρίσκονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για να γίνει η αντιπαραβολή με τα βίντεο που είχαν κατατεθεί πριν από λίγες μέρες και να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν στην εμπορευματική αμαξοστοιχία υπήρχαν μόνο λαμαρίνες, όπως υποστηρίζει η εταιρία από την πρώτη στιγμή, ή και άλλο, ύποπτο φορτίο που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω μια αίσθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν στην δημοσιότητα και video από τον εμπορευματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε», είπε ο Νίκος Πλακιάς.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή που θα αφορά την Προανακριτική, σε βάρος του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Το αντικειμενικό στοιχείο που αξιολογούν οι διερευνητές είναι η καταγραφή της πυρόσφαιρας από τις τρεις διαφορετικές κάμερες που έχουν καταγράψει το γεγονός. Στα βίντεο αυτά, καταγράφεται μια αρχική ανάφλεξη που διαρκεί για περίπου 2 δευτερόλεπτα, έπειτα ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο η πυρόσφαιρα τροφοδοτείται από μια νέα πηγή φωτιάς που μετακινείται μαζί με την κίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας και ένα τρίτο στάδιο κατά το οποίο η πυρόσφαιρα έχει σβήσει, όμως η άγνωστη καύσιμη ύλη συνεχίζει να καίει κάτω από το διπλωμένο και τσακισμένο βαγόνι του κυλικείου.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα δεδομένα από την ταχύτητα ανάπτυξης της πυρόσφαιρας, τη μέγιστη διάμετρο αλλά και τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, ώστε να εκτιμήσουν το είδος του καυσίμου που κάηκε αλλά και την ποσότητα της καύσιμης ύλης.
Φαίνεται ότι τα λάδια σιλικόνης που κατά το αρχικό πόρισμα της πυροσβεστικής είχαν θεωρηθεί ως πιθανή αιτία της πυρόσφαιρας, έχουν πλέον αποκλειστεί ακόμα και ως πιθανότητα. Αυτό όπως εξηγούν στο Live News ειδικοί συμβαίνει επειδή τα χαρακτηριστικά καύσης των ελαίων σιλικόνης δεν συμβαδίζουν καθόλου με τα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρόσφαιρα.
Επιπλέον οι μετασχηματιστές βρέθηκαν στα συντρίμμια με πολύ μικρές ρωγμές και τρύπες, άρα η ποσότητα του λαδιού που θα μπορούσε να απελευθερωθεί στον αέρα κατά τη σύγκρουση, ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη συνολική ποσότητα στον μετασχηματιστή.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως στο σημείο της σύγκρουσης βρέθηκε ελάχιστη μόνο ποσότητα διοξειδίου του πυριτίου, μιας λευκής σκόνης που προκύπτει υποχρεωτικά όταν καίγεται έλαιο σιλικόνης. Ενώ η έντονη καύση υγρού καυσίμου που βγαίνει ήδη φλεγόμενο μέσα από άγνωστο δοχείο κατά τη δεύτερη φάση του φαινομένου, είναι αδύνατον να προκύπτει από μη πτητικό υγρό καύσιμο όπως τα έλαια σιλικόνης.
Οι ερευνητές εξηγούν επίσης ότι τα χαρακτηριστικά της καύσης κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση του φαινομένου, δεν παραπέμπουν σε αέριο καύσιμο, δεδομένου, άλλωστε ότι δεν βρέθηκαν πουθενά τα δοχεία υψηλής πίεσης που θα έπρεπε να το περιέχουν, αλλά σε υγρό καύσιμο το οποίο πιθανότατα βρισκόταν σε πλαστική δεξαμενή η οποία κάηκε κατά την τρίτη φάση του φαινομένου.
Η συνολική ποσότητα του υγρού καυσίμου που αναζητούν οι ερευνητές, θα προκύψει από τις τελικές εκτιμήσεις των υπολογιστικών μοντέλων που συνεχίζουν να τρέχουν όλο αυτό τον καιρό και αναμένεται να καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Όμως, εκτιμάται ότι η ποσότητα που αναζητείται δεν θα είναι παραπάνω από 3,5 τόνους άγνωστου υδρογονάνθρακα.