Με την υπογραφή του στο προεδρικό διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, προειδοποιώντας πως η επιθετική εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον θα συνεχιστεί.
«Είναι πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει πως ξεκινούμε να κάνουμε ξανά πλούσια την Αμερική. Πρόκειται για δασμούς 25% χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές. Ισχύει για όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως από που προέρχονται οι εισαγωγές. Για όλες τις χώρες!».
Στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντά στον Τραμπ, πως πρόκειται για δασμούς που θα πλήξουν επιχειρήσεις και καταναλωτές, με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως.
«Εάν οι ΗΠΑ δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, τότε η Ε.Ε θα αντιδράσει σύσσωμη. Ως η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, με 450 εκατομμύρια πολίτες, έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε», δηλώνει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Η πολιτική δασμών του Ρεπουμπλικανού προέδρου ενέχει τον κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού που θα πλήξει τα νοικοκυριά, προειδοποιεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Είναι σαφές ότι οι μεγαλύτερες προστριβές στο παγκόσμιο εμπόριο θα καθιστούσαν την προοπτική του πληθωρισμού πιο αβέβαιη στη ζώνη του ευρώ».
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ στέλνει τελεσίγραφο στην Χαμάς, η οποία ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο απελευθέρωση ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ για αθέτηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο Τραμπ καλεί την ισλαμική οργάνωση να παραδώσει με μιας όλους τους ομήρους.
«Εάν όλοι οι όμηροι δεν απελευθερωθούν μέχρι το Σάββατο, στις 12:00 το μεσημέρι, αυτή είναι μία κατάλληλη ώρα, τότε θα έλεγα να ακυρωθεί (η συμφωνία). Δεν θα ισχύει τίποτα και η Γάζα θα μετατραπεί σε κόλαση».
Ο Τραμπ ζητά από Ζελένσκι εκμετάλλευση πλούσιων σε ορυκτά ουκρανικών εδαφών
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητάει -και- από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκμεταλλευτεί ουκρανικά εδάφη, πλούσια σε σπάνια ορυκτά, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της ζωτικής για την Ουκρανία οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ίσως να κάνουν συμφωνία, ίσως και να μην κάνουν. Ίσως (αυτά τα εδάφη) να ανήκουν στην Ρωσία κάποια στιγμή, ίσως και όχι. Εμείς όμως έχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα και λέω ότι τα θέλω πίσω. Είπα στους Ουκρανούς ότι θέλω κατ’ αντιστοιχία σπάνιες γαίες αξίας περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχεται πως εάν η Ουάσιγκτον αποσύρει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει την έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot.