Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:14 πρώτα λεπτά ξανά στις Κυκλάδες, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Εμφανίζει ως επίκεντρο, από τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος δίδεται στα 12.5 χιλιόμετρα.
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία
Η σεισμική ακολουθία στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δεν έχει τέλος. Δεκαέξι λεπτά μετά τις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας 10/02, 5.3 Ρίχτερ ταρακουνούν το νησί, με επίκεντρο 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης. Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων καταγράφουν την πιο ισχυρή δόνηση που έχει σημειωθεί στη θαλάσσια ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού.
Σχεδόν δυόμιση ώρες αργότερα, ένας ακόμη ισχυρός σεισμός. 5 Ρίχτερ με επίκεντρο το ίδιο σημείο. Οι κάτοικοι ανησυχούν και οι σεισμολόγοι δεν εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Στη Σαντορίνη προετοιμάζονται πλέον για τα χειρότερα σενάρια. Έξω από το νοσοκομείο του νησιού τοποθετήθηκαν σκηνές για να φιλοξενηθούν ασθενείς αλλά και τραυματίες, εάν παραστεί ανάγκη.
Όσοι έχουν απομείνει στη Σαντορίνη, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία έβαλε λουκέτο στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να γράψουν τα φάρμακά τους.
Για την προστασία των εργαζομένων στο νησί, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από 1η Φεβρουάριου έως 3 Μαρτίου θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της διάταξης δεν θα μπορούν να κάνουν απολύσεις και μετά τη λήξη του μέτρου θα πρέπει να έχουν ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Εν μέσω της σεισμικής καταιγίδας, είχαμε και μία γέννηση ενός αγοριού στο νοσοκομείο του νησιού.
Σε ρήξη οι σεισμολόγοι
Την ίδια στιγμή, την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υπέβαλε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, αφήνοντας αιχμές και υπόνοιες για συναδέλφους του που συμμετέχουν στην επιτροπή.
«Δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ. Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν τον ρόλο μας», ανέφερε ο κος Τσελέντης.
«Πιθανόν να μην καταλάβουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός»
Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας αναφέρει πως πιθανότατα να μην καταλάβουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός ανάμεσα στις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
«Έχουμε να κάνουμε με σμηνοσειρά, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν κύριο σεισμό, δεν υπάρχει κύριος σεισμός».
«Το πρώτο σενάριο είναι να έχουμε μία σμηνοσειρά, που θα εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να ξέρουμε πόσο. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε κάποιον σεισμό που φτάνει μέχρι και 6 Ρίχτερ, ο οποίος θα αρχίσει να παίρνει ενέργεια από την περιοχή και θα αρχίσουν οι σεισμοί να απομειώνονται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολογίζουμε».