Προβληματισμός και ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινότητα των επιστημόνων σχετικά με τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα που ταρακουνάει τις Κυκλάδες και κυρίως τους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Σεισμολόγοι μιλούν ανοιχτά για το σενάριο ενεργοποίησης του ηφαιστείου.
«Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ναι», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε:
«Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς που έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησής του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι».
Και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή είναι πιθανή.
«Υπάρχουν ορισμένες μετρήσεις από το Κολόμπο που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αλλάξει μερικά αέρια από τον βυθό και υπάρχουν και τα στοιχεία αυτού του σμήνους σεισμών το οποίο είναι εστιασμένο γύρω από μία περιοχή, την Άνυδρο (…)».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει στο υπέδαφος, ενώ την χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Γεννήθηκε το πρώτο μωρό των σεισμών
Παρά τις δύσκολες συνθήκες και την αγωνία των κατοίκων, ένα νεαρό ζευγάρι αποφάσισε να μην εγκαταλείψει το νησί. Η επιλογή τους αυτή επισφραγίστηκε με τη γέννηση του παιδιού τους, εν μέσω δονήσεων, στο νοσοκομείο του νησιού.
Η νεαρή μητέρα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.
Προετοιμάζονται για τα χειρότερα
Νέος σεισμός 4.9 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 10.29 με επίκεντρο τα 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 16 χλμ.
Το MEGA κατέγραψε κατολίσθηση στην περιοχή του παλιού λιμανιού στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό.
Έχασαν τον ύπνο τους και χθες το βράδυ οι κάτοικοι του νησιού, καθώς στις 00.37 τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σαντορίνης, ενώ 7 λεπτά αργότερα, ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4.3 Ρίχτερ ταρακούνησε τα πάντα.
Στη Σαντορίνη προετοιμάζονται πλέον για τα χειρότερα σενάρια. Έξω από το νοσοκομείο του νησιού τοποθετήθηκαν σκηνές, για να φιλοξενηθούν ασθενείς αλλά και τραυματίες, εάν παραστεί ανάγκη.
Όσοι έχουν απομείνει στη Σαντορίνη, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία έβαλε λουκέτο στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να γράψουν τα φάρμακά τους.
Για την προστασία των εργαζομένων στο νησί, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε έκτακτα μετρά. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.
«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο»
«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και κατανοούμε όλοι την ανησυχία του κόσμου και τα ερωτήματα», λέει από την πλευρά της η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.
«Υπάρχουν υποθέσεις, αναμενόμενα σενάρια τα οποία προκύπτουν μέσα από ενδελεχείς μελέτες. (…) Για εμένα, ως επιστήμονα, πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό να έχουμε ανθρώπους ειλικρινείς απέναντί μας».