Για 18η ημέρα οι Κυκλάδες «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ. Μετά τη Σαντορίνη και η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 03:14 τα ξημερώματα ένας ακόμη σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε τους κατοίκους της Σαντορίνης. Επίκεντρο το σημείο όπου καταγράφονται οι συνεχείς δονήσεις, 24 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακολούθησε μπαράζ ισχυρών δονήσεων. Μέσα σε διάστημα ενενήντα λεπτών καταγράφηκαν εννέα σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ, με ισχυρότερο αυτόν των 4,9 ρίχτερ στις 10.30 το πρωί. Σεισμός, που έγινε αισθητός και στην Αττική.
Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, ο αριθμός των σεισμών από την έναρξη του φαινομένου έχει φτάσει τους 15.300.
Κατολίσθηση στο παλιό λιμάνι του νησιού
Αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση, κάτοικοι καταγράφουν εικόνες με μικρή κατολίσθηση στο παλιό λιμάνι του νησιού.
Η Σαντορίνη οχυρώνεται. Όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.
«Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, είμαστε σε περίοδο πολέμου και σε περίοδο που έχουμε μια δύσκολη σεισμική ακολουθία», είπε ο Κώστας Παπαζάχος.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, στη Ίο και Αμοργό, καλώντας τους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ισχυρής δόνησης.
Μάλιστα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισκέφτηκε τη Σαντορίνη και μεταξύ άλλων ανέφερε πως μόλις ανοίξουν τα σχολεία, ειδικοί παιδοψυχολόγοι από την Αθήνα θα επισκέπτονται το νησί κάθε Τρίτη και Τετάρτη τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποίησαν αυτοψία σε δημόσια κτίρια, σπίτια, αλλά και σχολεία. Την ίδια ώρα, συνεργεία ενισχύουν την ηλεκτροδότηση του νησιού. Στόχος είναι το νησί να μην μείνει χωρίς ρεύμα σε περίπτωση blackout.
Επιπλέον, κλιμάκιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του στρατού έφτασε στην Οία και έκανε μετρήσεις στατικότητας του εδάφους αλλά και ελέγχους για το αν υπάρχει μετατόπιση εδάφους.
Όλα τα δεδομένα που έχουν συλλέξει πρόκειται να δείξουν τις αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες μετά σεισμική δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Οίας είπε ότι όσοι έχουν σπίτια στην Καλντέρα θα πρέπει να φέρουν ιδιώτες μηχανικούς για να ελέγξουν τα σπίτι τους, καθώς το τμήμα είναι υποστελεχωμένο.
Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα κινηθεί το φαινόμενο.
«Ένας σμήνος σεισμών που το κύριο του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον κύριο σεισμό, δεν υπάρχει ένας κύριος σεισμός. Εκτιμήθηκε ότι θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Εν μέσω σεισμών γεννήθηκε ένα αγοράκι
Όσοι παραμένουν στο νησί, προσπαθούν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Εν μέσω σεισμών στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι.
«Υπήρχε φόβος τις πρώτες μέρες, δεν έχουμε συνηθίσει έτσι εδώ. Ήταν δύσκολα, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε. Λέω “θα μείνω και θα γεννήσω εδώ, κι έτσι έγινε», είπε η μητέρα του.
Η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία αλλά και η μαζική φυγή των κατοίκων της Σαντορίνης κρατούν τους αλιείς μακριά από τα ψαροκάικά τους.
Μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, ένας ακόμη σεισμογράφος εγκαθίσταται από ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ στην Ίο.