H έφοδος αστυνομικών στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, έδωσε νέα τροπή στη διερεύνηση των συνθηκών της εθνικής τραγωδίας.
Τα βίντεο που δόθηκαν στον εφέτη ανακριτή δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών από την εταιρεία σεκιούριτι Insterstar ελέγχονται ήδη από πραγματογνώμονες.
Η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ, Ιωάννα Μάνδρου, προχωρά όμως σε μία αποκάλυψη. Όπως λέει, οι υπάλληλοι αυτής της εταιρείας πριν δώσουν τα βίντεο είχαν ήδη κληθεί από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την απόκρυψη στοιχείων.
Συγκεκριμένα, η απόκρυψη στοιχείων αφορούσε το γεγονός ότι είχαν στείλει βίντεο τα οποία αφορούσαν την επιβατική αμαξοστοιχία και όχι το εμπορικό τρένο αλλά και επειδή είχαν στείλει 15 σκληρούς δίσκους στο Λονδίνο, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να «διαβαστούν» καθώς είχαν και άλλες καταγραφές, πέρα από εκείνη της επίμαχης ημέρας.
Όπως είπε η Ιωάννα Μάνδρου, οι υπεύθυνοι είχαν κληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, πήραν προθεσμία και έδωσαν υπομνήματα υποσχόμενοι πως θα προσπαθήσουν να βρουν νέα στοιχεία.
Αύριο αναμένεται το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο
Την ίδια ώρα, οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν βρίσκονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για να γίνει η αντιπαραβολή με τα βίντεο που είχαν κατατεθεί πριν από λίγες μέρες και να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν στην εμπορευματική αμαξοστοιχία υπήρχαν μόνο λαμαρίνες, όπως υποστηρίζει η εταιρία από την πρώτη στιγμή, ή και άλλο, ύποπτο φορτίο που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται πως ο εφέτης ανακριτής έχει ορίσει δύο ειδικούς δικαστικούς πραγματογνώμονες να ελέγξουν εάν στα νέα βίντεο είναι πράγματι η εμπορική αμαξοστοιχία από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Όπως είπε η Ιωάννα Μάνδρου, τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων θεωρούνται θέμα χρόνου καθώς ενδέχεται ακόμα και αύριο να έχουν ολοκληρωθεί.
Στη συνέχεια ο ανακριτής θα στείλει έγγραφο στα Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., αφού λάβει την πραγματογνωμοσύνη από τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες. Εκεί θα γίνει λεπτομερής έλεγχος των βίντεο ενώ θα ελεγχθούν και τα καταγραφικά που κατασχέθηκαν από την αστυνομία.
Όπως είπε η Ιωάννα Μάνδρου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη έρευνα θα κοινοποιηθεί με έγγραφο από τον ανακριτή στον ειδικό επιστήμονα και καθηγητή Δημήτριο Καρώνη, ο οποίος κάνει έρευνα στο ΕΜΠ για την έκρηξη.
Επιπλέον, ο ανακριτής θα απευθυνθεί και στον Εθνικό Οργανισμό Ατυχημάτων, ο οποίος διεξάγει τη δική του έρευνα. Έτσι, ενδέχεται να καθυστερήσουν τα συγκεκριμένα πορίσματα.