Δύο σενάρια που παγώνουν το αίμα σχετικά με την σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη αναφέρει σε ανάρτηση του σήμερα ο καθηγητής Άκης Τσελέντης. Το πρώτο που θεωρείται το καλό κάνει λόγο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ που μπορεί να υπάρξει, ενώ το άλλο το οποίο είναι και το τρομακτικό, κάνει λόγο για σεισμό έντασης κοντά στα 7 Ρίχτερ.
Για 19η ημέρα οι Κυκλάδες «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ. Μετά τη Σαντορίνη και η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αμοργό
Νέα ανάρτηση με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έκανε ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
«Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R. Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε», τόνισε ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης στο Facebook.
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη, φαίνεται πως έχουν επηρεάσει την Καλντέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της Καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα, γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε.», υπογράμμισε ο κ. Γκανάς.
Μια ήρεμη σχετικά νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης χθες, καθώς ενώ οι σεισμοί συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, μόνο σε μία περίπτωση ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.
Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 01:02, και το επίκεντρο Νοτιοδυτικά της Αμοργού. Ενώ ένα λεπτό αργότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο.
Κλειστά τα σχολεία σε πολλά νησιά
Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, στη Ιο και Αμοργό, καλώντας τους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ισχυρής δόνησης.
Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποίησαν αυτοψία σε δημόσια κτήρια, σπίτια, αλλά και σχολεία.
«Σαράντα τρεις σχολικές μονάδες, όλα τα κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, τα κτίρια είναι σε αρίστη κατάσταση δεν παρουσιάστηκαν ούτε τριχοειδείς ρηγματώδεις που είναι μια φυσική εξέλιξη ενός φαινομένου, δεν έχει κανένα κτίριο πρόβλημα κανένα σχολείο, μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Διευθυντής διαχείρισης φυσικών καταστροφών υπουργείου υποδομών, Θεόδωρος Ηλιόπουλος.
Από το πρωί συνεργεία ενισχύουν την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Στόχος είναι το νησί να μην μείνει χωρίς ρεύμα σε περίπτωση black out.
Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα κινηθεί το φαινόμενο.
«Ένας σμήνος σεισμών που το κύριο του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον κύριο σεισμό, δεν υπάρχει ένας κύριος σεισμός. Εκτιμήθηκε ότι θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όσοι παραμένουν στο νησί, προσπαθούν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Εν μέσω σεισμών στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι.
Η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία αλλά και η μαζική φυγή των κατοίκων της Σαντορίνης, κρατούν τους αλιείς μακριά από τα ψαροκάικα τους.
Μετά την Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, ένας ακόμη σεισμογράφος εγκαθίσταται από ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ στην Ίο.