Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ρωσικά drones έπληξαν τη σαρκοφάγο του 4ου αντιδραστήρα, του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι ανέβασε στο «Χ» τα πλάνα που δείχνουν μία μεγάλη έκρηξη και στη συνέχεια μεγάλη πυρκαγιά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε την έκρηξη και αναφέρει πως μέχρι στιγμής τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Τσερνόμπιλ παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.
Η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, όπου το 1986 είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία παραμένει ραδιενεργή σε επικίνδυνα επίπεδα.
Το 2022, μολύνθηκαν ρωσικά στρατεύματα που το πολιορκούσαν.
«Στο Τσερνόμπιλ, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται. Η Ουκρανική επιτροπή Ενέργειας ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες δέχθηκαν σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας σκάβοντας χαρακώματα, στην εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των στρατιωτών, ή πόσοι μολύνθηκαν», μετέδωσε το δελτίο του ABC το 2022.
40 χρόνια μετά το δυστύχημα η περιοχή παραμένει ραδιενεργή
Μία διαρροή ραδιενέργειας από τον 4ο αντιδραστήρα, που παραμένει θαμμένος από το 1986 θα ήταν απειλητική έως και καταστροφική για την Ουκρανία, την ίδια τη Ρωσία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
«Οι άμεσες συνέπειες θα επηρεάσουν προφανώς έντονα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία, ανάλογα με το προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος. Όμως θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μόλυνση από ραδιενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη. Και για το λόγο αυτό, οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, λαμβάνουν πολύ στα σοβαρά τον κίνδυνο και αποθηκεύουν χάπια ιωδίου, που απορροφούν μέρος της ραδιενέργειας», είπε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου του Sussex.
Στις 20 Απριλίου του 1986 ο τέταρτος αντιδραστήρας του Τσέρνομπιλ εξερράγη. Η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ραδιενέργειας για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη 1.23 τα ξημερώματα ο αντιδραστήρας νούμερο 4 εξερράγη. Εκτόξευσε 4 τόνους ραδιενεργών συντριμμιών στην ατμόσφαιρα.
115.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο εσωτερικό κράτησε 15 μέρες.
Περισσότεροι από 500.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό επηρεάστηκαν από το δυστύχημα και τις συνέπειές του.
31 πυροσβέστες και εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες λόγω της έκθεσης σε υψηλή ραδιενέργεια.
Η τοξικότητα του ραδιενεργού νέφους ήταν ανάλογη της έκρηξης 400 ατομικών βομβών όπως της Χιροσίμα.
Η τεράστια νέα σαρκοφάγος του «καλύπτει» τον ραδιενεργό αντιδραστήρα
Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να κατασκευαστεί η νέα σαρκοφάγος, ένα νέο τεράστιο προστατευτικό κάλυμμα, που θεωρήθηκε θαύμα της μηχανικής.
Η διεθνής κοινότητα ξεκίνησε την κατασκευή μία νέα σαρκοφάγο για τον αντιδραστήρα Νούμερο 4.
Έχει ύψος 110 μέτρα, ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Είναι τόσο φαρδύς που χωράει ένα πλοίο στο μέγεθος του Τιτανικού. Το κόστος του, 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη και το θαύμα της μηχανικής όμως παραμένει ευάλωτο και μία μικρή ρωγμή μπορεί να προκαλέσει καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«H ζημιά φαίνεται να έχει γίνει στην εξωτερική μεταλλική κάλυψη. Υπάρχει μία τσιμεντένια, πολύ συμπαγής από κάτω. Έτσι ευτυχώς, τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν «κανονικά», μετέδωσε το ανταποκριτής του BBC.